apartmani hrvatska Blog

Zašto putničke agencije posluju s gubitkom ?

 

 

Financijska agencija (Fina) u utorak je objavila zanimljive podatke i rezultate vezano uz poslovanje putničkih agencija i turoperatora.

U Hrvatskoj su prošle godine poslovala 1.624 poduzetnika iz spomenutih djelatnosti pri čemu je 56,7% poslovalo s dobiti, dok je 43,3% iskazalo neto gubitak. I konačni je konsolidirani rezultat gubitak u iznosu od 90,8 milijuna kuna.

Ukupan prihod iz djelatnosti putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatora) i ostalih rezervacijskih usluga te djelatnosti povezanih s njima u 2014. godini iznosio je 4,5 milijardi kuna, dok je u 2013. godini taj prihod iznosio 4,3 milijarde kuna. Najveći iznos prihoda zabilježile su putničke agencije, u iznosu od 3,9 milijardi kuna.

Ukupni su prihodi tako lani porasli za 5,1% u odnosu na 2013. godinu a u istom su postotku povećani i ukupni rashodi koji su lani iznosili nešto manje od 4,6 milijardi kuna.

Poduzetnici iz djelatnosti putničkih agencija, turoperatora i ostalih rezervacijskih usluga u 2014. su godini iskazali negativan konsolidirani financijski rezultat od 90,8 milijuna kuna. To je povećanje neto gubitka za 10,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Pritom je s dobiti poslovao 921 poduzetnik u ukupnom iznosu od 162,3 milijuna kuna, što je povećanje za 16,6% u odnosu na godinu prije.

Gubitke u poslovanju iskazala su 703 poduzetnika, u ukupnom iznosu većem od 253 milijuna kuna, što je za 14,4% veći gubitak nego u 2013.

Po podacima Fine, poduzetnici u djelatnosti putničkih agencija, organizatora putovanja i ostalih rezervacijskih usluga lani su u izvozu ostvarili 1,7 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 6%, dok uvoz bilježi smanjenje od 30,6%. Unatoč smanjenju rezultata izvoza i uvoza, poduzetnici iz tih djelatnosti ostvarili su značajan trgovinski saldo u iznosu od 1,6 milijardi kuna u 2014. godini.

Isti su poduzetnici lani povećali broj zaposlenih za 7,5% a prosječna mjesečna obračunata neto plaća iznosila je 4.683 kuna, što je 2% više nego za godinu prije, ali i 4% manja od prosjeka plaće na razini Hrvatske.

Prema podacima Fine, ukupno ostvareni prihod top 10 najboljih poduzetnika lani je iznosio 1,4 milijarde kuna, što je 32% ukupno ostvarenog prihoda tih djelatnosti.

Najveći ostvareni ukupni prihod iskazalo je društvo Atlas turistička agencija u iznosu od 308,5 milijuna kuna, što je 6,8% ukupno ostvarenog prihoda svih poduzetnika u tom odjeljku djelatnosti. Iako prvi po ukupnom prihodu, Atlas (237 zaposlenih) je iskazao neto gubitak u iznosu od 86,9 milijuna kuna – doznajemo iz Fine.

Po prihodu slijedi Uniline sa 293,4 milijuna kuna, agencija ima 127 zaposlenih a lani je ostvarila nešto više od 6 milijuna kuna dobiti.

Prema visini ostvarene neto dobiti, najuspješnije je društvo “Katarina line”, koje je sa zaposlenih 33 radnika ostvarilo 10,8 milijuna kuna neto dobiti.

Po podacima Fine, prema vlasničkoj strukturi u djelatnosti putničkih agencija, turoperatora i ostalih rezervacijskih usluga najuspješnije su poslovala društva u mješovitom vlasništvu koja su ostvarila pozitivan konsolidirani rezultat (1,1 milijun kuna), a prema veličini, najbolje su poslovali srednje veliki poduzetnici koji su ostvarili neto dobit u iznosu od 2,3 milijuna kuna, dok su mali i veliki poduzetnici ostvarili neto gubitak.