apartmani hrvatska Blog

VRUĆE, VRUĆE ! Stručnjaci kažu da ćemo imati duuuuugo vruće ljeto….

 

 

Prošlo ljeto, za mnoge je bilo razočaravajuće ali evo dobrih vijesti iz Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena koji obećavaju dugo, vruće ljeto!  Ako oni pogriješe nemojte nas optuživati da širimo dezinformacije…

Prema njihovim prognozama, cijelo ljetno razdoblje bit će iznadprosječno toplo, čak tri do četiri stupnja toplije od prosjeka, a najveće vrućine očekuju nas u srpnju.

U Međimurju, području Varaždina te istočnoj Slavoniji bit će ekstremno toplo, čak i do pet stupnjeva iznad klimatoloških očekivanja.

U lipnju, srpnju i kolovozu neće biti oborina. Hmmmm…. tako dugo bez kiše….suša nije dobra vijest !

Najsušnije će biti u Podravini i Baranji, pogotovo tijekom lipnja. Očekuje se da će na tim područjima oborina biti i do 50% manje u odnosu na višegodišnji klimatološki prosjek. Manjak oborina osjetit će se i u drugim dijelovima Hrvatske, no suše će biti izraženije uglavnom na obali.

Za meteoropate i kronične bolesnike ovakve prognoze znače izuzetno teško razdoblje.

U turističkom smislu, ovakve vijesti donose samo pozitivne trendove kako u broju gostiju i noćenja tako i u zaradi i potrošnji !  Ono što je sigurno je da se možete lagano pripremati za godišnji odmor…….