apartmani hrvatska Blog

Veliki preokret u hrvatskom turizmu

 

 

Diocletian_Palace_Split

Kako pratimo nogometne rezultate tako možemo pratiti i turističke rezultate i “nadmetanje” po regijama. Uvijek je dobro vidjeti nadmetanje i zdravu konkurenciju a sve na dobrobit hrvatskog turizma.

Početak studenog i objava službenih statistika za prethodni mjesec označili su i veliki preokret u hrvatskom turizmu: u mjesecu listopadu Splitsko-dalmatinska županija prvi put je pretekla Istru i po broju gostiju i po noćenjima koja su oni ostvarili.

Brojke govore da je u toj županiji zabilježeno 122 tisuće dolazaka (9 posto više nego lani) i 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto). Usporedbe radi, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija imale su po 106 tisuća gostiju, Grad Zagreb 96 tisuća, a Zadarska županija njih 51 tisuću.

Preokretanje trenda u hrvatskom turizmu najavljuje se već nekoliko godina jer najveća dalmatinska županija konstantno bilježi nešto veće stope rasta od ostalih, no Istra je još uvijek bez premca: samo u ovoj godini 3,5 milijuna gostiju ostvarilo je 23,5 milijuna noćenja, dok se 2,5 milijuna turista na širem splitskom području, uključujući Makarsku i otoke, prenoćilo 14,5 milijuna puta.

Opširnije: tportal.hr –