apartmani hrvatska Blog

Veliki interes za privatnim smještajem u Hrvatskoj !

 

 

Prema riječima ministra turizma, u proteklih godinu dana u Hrvatskoj je zabilježen popriličan rast privatnih iznajmljivača. Da li je na to utjecala legalizacija objekata nismo dobili odgovor što je i razumljivo jer kada brojke rastu uvijek se netko mora istaknuti kako vodi “dobar posao” i kako je sposoban… U Istri je tako broj iznajmljivača porastao za 22%, na Kvarneru za 9%, na šibenskom području 40%, Dubrovačko područje za 12%, a pozitivan trend je i u svim ostalim regijama.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za komercijalne smještajne objekte, u privatnom smještaju prošle je godine zabilježeno 3,16 milijuna turističkih dolazaka i 22,13 milijuna noćenja, čime su ostvareni porasti od 6,4 i 3,4% u odnosu na 2012. godinu. Po broju noćenja obiteljski komercijalni smještaj bio je ujedno na prvom mjestu među svim smještajnim objektima, a po dolascima turista na drugom mjestu, iza hotela. Obiteljskom smještaju u hrvatskom turizmu, koji ima udio od blizu 50 posto u ukupnom smještaju, sada je najpotrebnije umrežavanje, brendiranje i ciljani marketing, dodatno zakonsko reguliranje i kategorizacija te povoljne kreditne linije. Dobro su sjetili ali kako će ići sa realizacijom i kakve kreditne linije će biti ponuđene vidjet ćemo… Samo se nadamo da to neće biti sa 8% kamata ili više !

Na prihodima koji ostvaruju u turizmu (godišnje oko 1,3 milijarde eura) iznajmljivačima je čestitao direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice te je najavio da će HTZ podržati taj smještaj u promociji i pozivajući ih da se aktivno uključe u projekt produljenja sezone Hrvatska 365 i da koriste fondove EU-a za unapređenje ponude.

Obiteljski smještaj, s gotovo 50 posto udjela u ukupnim smještajnim kapacitetima, vodeći je oblik smještaja u Hrvatskoj te na godišnjoj razini ostvaruje više od trećine ukupnih turističkih noćenja !Zanimljiv je podatak da obiteljski smještaj raspolaže s oko 500 tisuća postelja u oko 60 tisuća domaćinstava te se u njemu ostvaruje više od 22 milijuna ili 35 posto ukupnih noćenja. Ti kapaciteti obiteljskog smještaja i dalje rastu pa se procjenjuje da je samo ove godine registrirano 35 tisuća novih postelja. Razlog ?

Iako je iznajmljivača i broja kreveta sve više, ipak je potrošnja gostiju “sramežljiva” s oko 43 eura dnevno što je za oko 25% ispod prosjeka. Savršeno je jasno da za bolji prihod treba i više ulaganja u sadržaje i promociju koje će goste dovesti i prije i nakon sezone.

Očito je da se pomalo uvodi red u turističkoj djelatnosti ali još smo miljama daleko od potecijala koji možemo i trebamo iskoristiti čim prije !