apartmani hrvatska Blog

Vela Luka – Tradicija i ljudi

 

 

Vela Luka se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu otoka Korčule, u dnu duboko usječenog i prostranog zaljeva, razvedenog u mnoštvo uvala. Sa svojih 4 500 stanovnika Vela Luka je po veličini drugo mjesto na jadranskim otocima, sigurno sidrište i luka za nautičare. To je mjesto izuzetno nadarenih umjetnika i glazbenika, mjesto tradicije i vrijednih i svestranih ljudi.

Centar za kulturu, smješten u samom središtu mjesta, pored župne crkve sv. Josipa sastoji od muzeja, galerije i gradske knjižnice, a bogatstvo i raznovrsnost velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine prezentirana je s nekoliko vrijednih muzejskih zbirki; arheološka zbirka, međunarodna poklon-zbirka crteža, grafike i male skulpture i zbirka drvenih maketa brodova. Vela Luka je i danas mjesto umjetnika, slikara i kipara, pjesnika i pjesme. „Najlipša vala na svitu‟ kako Velu Luku nazivaju njeni stanovnici je i rodno mjesto mnogih proslavljenih umjetnika kao što su kipar, slikar i pjesnik Izvor Oreb, pjesnik Danijel Dragojević, pok. akademik Šime Vučetić, kipar Ante Marinović, konceptualni umjetnik Gorki Žuvela, te nadaleko poznati zabavni pjevači Oliver Dragojević i Jasna Zlokić.

Izvorna dalmatinska pisma kao da se rodila u Veloj Luci s obzirom na to kako iz ovog kraja ljudi štuju i njeguju glazbenu umjetnost. Ona i danas živi i možda najadekvatnije predstavlja duh velolučkog naroda kroz nekoliko domaćih klapa: «Vela Luka», «Ošjak», «Leut» i ostale, mada je ipak najljepše kada se nekolicina najstarijih Velolučana spontano okupi na nekoj od klupa ili kantuna i baš kao nekad, u „stara vrimena‟ zakanta, onako iz srca, za svoju dušu, a na sveopće zadovoljstvo!

Tradicionalni velolučki plesovi mafrina, četiri pasa, tanac, pritilica, šega-šega i posebno atraktivan ples s mačevima – ples od boja, poznatiji kao kumpanija desetljećima se njeguju zahvaljujući Folklornom društvu Kumpanija.

Kumpanija je stara viteška igra proizašla iz organizirane narodne vojske, koja je u prošlosti branila otok od nasrtaja pojedinaca, grupa i slično.

To je specifična viteška igra koja se izvodi isključivo na otoku Korčuli i to u vrijeme vjerskih i državnih blagdana. Glavni godišnji nastup održava se svake godine 19. ožujka na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Vele Luke. Uz more, vrhunsku gastronomiju, odličnu ljetnu, ali i zimsku zabavu, Vela Luka svojim gostima kroz aktivan odmor nudi i atraktivne pješačke i biciklističke staze kao i svakodnevne izlete iz Vele Luke prema Dubrovniku, Hvaru, Korčuli, Splitu i nekim drugim zanimljivim destinacijama.

Autor : terracon-news.com –