apartmani hrvatska Blog

Ulcinj nepripremljeno dočekuje turističku sezonu

 

 

Iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) poručuju da Ulcinj nepripremljeno dočekuje turističku sezonu, a odgovornost za to snose vlasti, kako na lokalnom, tako na državnom nivou.

“Iako je vrijeme za pripremu turističke sezone pri kraju, lokalne vlasti nemaju kvalitetan odgovor. Dok drugi napreduju, Ulcinj stagnira. Jedini rezultat aktuelne lokalne samouprave je nečinjenje i skretanje pažnje građana sa bitnih tema, čime čine ogromnu štetu našem gradu”, smatraju u SNP-u.

Kako su saopštili, u ulcinjskim hotelima ima manje smještajnih kapaciteta nego osamdesetih godina prošlog vijeka. U toj partiji smatraju da je to posljedica višegodišnjeg zanemarivanja promišljanja turističke politike – kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Ne razmišljajući o podsticajnim mjerama (snižavanje troškova i nameta turistima i ugostiteljima, planiranje privremenih lokacija na vrijeme…), vlast pokazuje kako na turističku sezonu gleda kao na neku vrstu lutrije – budemo li imali sreće, imaćemo dobru turističku sezonu, pa će biti i novca”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Oni dodaju da vlast svojom pasivnošću i nespremnošću da pripremi turističku sezonu, djeluje poput hazardera, spremnog na igru – sve ili ništa. “Kada nema dovoljno pameti i lutrija je opcija”, navode iz SNP-a.

Ističu da je Ulcinj godinama živio od turizma, no da je danas drugačije. “Porušeni hoteli Galeb, Lido, raskopane ulice, nedostatak parking prostora, divlja gradnja na najatraktivnijim lokacijama, devastiran prostor…sve je to doprinijelo urušavanju turističke ponude Ulcinja”, navodi se u saopštenju.

U SNP-u smatraju da je taj grad, nekada poznat kao hotelski raj, spao na to da u njega dolaze samo oni koji imaju stanove i vikendice. Dodaju da Ulcinju nedostaju hoteli visoke kategorije kako bi ponovo postao primamljiva destinacija na Mediteranu.

“Zbog nedostatka hotelskih kapaciteta sezona traje prekratko. Privatni smještaj ne može pružiti sadržaje i usluge koje, po pravilu, traže zahtjevni i bogati gosti. Nekada su hoteli ostvarivali 80 posto noćenja, a danas je to, na žalost, obratno. Zbog svega ovog Ulcinj se nalazi u vrlo zabrinjavajućem stanju, stagnira u razvoju, a njegova turistička ponuda je na koljenima”, zaključuje se u saopštenju.