apartmani hrvatska Blog

U Porečki kamp Materadu ulaže se 15 milijuna kuna

 

 

Ciča zima pravo je vrijeme za pripremu ljetne turističke sezone, pa su tako u Poreču, višestrukom turističkom šampionu Jadrana, na mnogim lokacijama u pogonu bageri, dizalice, rovokopači, utovarivači, kamioni, a bogami i lopate.

Jedno je takvo mjesto Materada, na sjevernom dijelu grada gdje su u kampu koji nosi ime samog naselja u tijeku građevinski radovi kojima se priprema infrastruktura za dolazak 50 luksuznih mobilnih kućica. U malom kampu smještenom u borovoj šumi na polutočiću samo dva i pol kilometra od samog centra grada radnici postavljaju potrebne instalacije, uklanjaju višak vegetacije, čak su i srušili dio restorana koji se nalazio na pomorskom dobru, grade kamene ograde prema šetnici zbog kojih je dio šetališta trenutno zatvoren za pješake. Posjetili smo stoga novog vlasnika kampa Materada koji ga je zajedno s gradskim boutique hotelom Mauro smještenim na porečkoj rivi kupio u travnju od poduzetničke zagrebačke obitelji Gucić.

S jedne odmah na četiri zvjezdice

– Nakon 23 godine poslovanja u trgovini i distribuciji pića i hrane, odlučio sam se za investiranje u turizam, kaže Alberto Golomeić koji je u gospodarstvu Istre prisutan već četiri godine kroz zagrebačku tvrtku Teri-Trgovina (zauzima drugo mjesto na hrvatskom tržištu po veleprodaji pića, iza sustava Agrokor) koje imaju skladišta u Novigradu i Šorićima kod Rovinjskog Sela. Budući da godinama pićem i prehranom opskrbljuju jadranske restorane i hotele turizmu okretanje k turizmu s kojim su indirektno bili povezani došlo im je prirodno, a vjeruju kako turistički sektor u budućnosti još ima puno prostora.

– Kamp Materada je bio je, kako su ga novinari prozvali, ruglo. Uložena su velika sredstva i namjera nam je da podignemo kamp s jedne zvjezdice, što više ni ne postoji u kategorizaciji kampova, na četiri zvjezdice. Investiranje će u ovoj godini iznositi više od 15 milijuna kuna. Pedesetak starijih mobilnih kućica smo uklonili, a zamijenit će ih najmodernije mobilne kućice na tržištu. Luksuzne klimatizirane kućice imat će dvije sobe, dvije kupaonice, terasu, jacuzzi itd. U kamp neće moći ulaziti automobili, pa smo preko puta kampa kupili zemljište na kojem ćemo urediti parkiralište, a gosti će se moći voziti po kampu električnim vozilima”, kaže Golomeić koji je još ljetos pokrenuo razgovore s gradskom upravom oko uređenja šetnice i plaže kod kampa.

Ono što bi nam trebala biti prednost, nažalost, nam je mana, nastavlja Golomeić misleći na plažu i šetnicu uz more koje su trenutno u vrlo lošem stanju. Zahtjev za koncesiju plaže koji su dali županiji stopirao u prosincu Grad Poreč odakle vele da će uređenje plaže i šetnice kandidirati kod Ministarstva turizma.

Nažalost plaža i šetnica još stoje

– Kamp je prirodna cjelina s plažom, pa sam bio spreman samostalno urediti šetnicu i plažu, poštujući idejno rješenje i želje gradske uprave – kazuje Golomeić koji očekuje da će se idejno rješenje zgotoviti do konca siječnja nakon čega bi se projekt uređenja odaslao k ministarstvu. “No, postavlja se pitanje što ako se ne dobiju ta sredstva i kada će se dobiti ta sredstva?”, zabrinut je Golomeića,

– Ulažemo u kamp, dovest ćemo goste visoke platežne moći, a obala je kakva je, zidovi su se urušili, netko će još stradat tamo…”. Radovi u kampu su započeli prije mjesec dana i do sezone će biti gotovi. Gradi se bazen za odrasle i djecu, dječje igralište, parkovi s fontanom, igrala za djecu, preuređuje restoran…Pošto su okolne plaže betonske, moja je zamisao bila da se uredi pješčana plaža koja bi bila povezana s tim malim kampom. S idejnim rješenjem plaže projektanta Zupičića smo išli prema Gradu.

– Očekujem da ćemo na kraju dobiti tu plažu u koncesiju, jer je i sam gradonačelnik kazao da je prirodno da koncesija pripadne onome tko ima okolno zemljište, jer se on o njoj mora brinuti radi svojih gostiju odnosno zbog cijelog projekta. Kamp u Hrvatskoj, a posebice u Istri, oduvijek čini jednu cjelinu s plažom bez ikakvih ograničenja za građane. Kao investitore strah nas je da plaža neće pratiti ostatak, i to u prvoj, najvažnijoj godini, kad se treba dogoditi kompletno repozicioniranje kampa na tržištu. Nadamo se da će Grad pomoći da dobijemo koncesiju ispred svog objekta, kao i ostali hotelijeri gradu i županiji, zaključio je Golomeić.

Autor : glasistre.hr – izvor