apartmani hrvatska Blog

U obiteljski smještaj uložit će se 700 milijuna eura

 

 

Privatni smještaj iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, uglavnom zbog rasta broja kapaciteta. Danas taj segment čini 50% hrvatskog turizma. Temeljem Strategije razvoja hrvatskog turizma, do 2020 godine u obiteljski smještaj je predviđeno ulaganje od 700 milijuna eura.

Danas je registrirano 67 tisuća kućanstava, a samo tijekom 2014 godine zabilježeno je 36.000 novih ležajeva, dok se godišnje ostvari 3,2 milijuna dolazaka i 22,1 milijun noćenja, što je trećina ukupnih noćenja države.

Prema podacima sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore, na račun paušalnog poreza na dohodak godišnje se ubire oko 150 milijuna kuna od privatnog smještaja a 150 milijuna kuna izdvaja se za boravišnu pristojbu. 

Umjerene obaveze, jednostavnost poslovanja i puno uvažavanje značaja usluge obiteljskog smještaja izravno djeluju na smanjenje sive zone. U svim mjesecima ove godine, od siječnja do konca srpnja, obiteljski smještaj bilježio je porast dolazaka i noćenja u rasponu od 4 do 51 posto na mjesečnoj razini.

Još uvijek uHrvatskoj možete bez ikakvih registracija i obaveza iznajmljivati stanove studentima, podstanarima, pa i građanima iz zemalja Europske unije. Možete čak i u vikend-objektima primiti do 15 prijatelja i svu rodbinu u prvome koljenu po liniji svih suvlasnika, također bez posebnih obaveza. O svemu  navedenom ne postoje evidencije pa niti podatak koliko se kroz ovu sivu zonu propusti naplatiti poreza, boravišne pristojbe  i članarine.

Ova će se tema sasvim sigurno provlačiti kroz sve diskusije aktualnih pitanja na II. nacionalnom forumu obiteljskog smještaja koji će se uskoro održati u Poreču.