apartmani hrvatska Blog

U Herceg Novom bolja predsezona: Gostiju 20% više

 

 

U hotelima je 1370 posjetilaca, što je bolje za 31% odsto u poređenju s prošlom godinom. Nešto ranije otvoren je ove godine Hunguest hotel Sun resort. U kontinuitetu od sredine aprila u to luksuzno zdanje stižu grupe stranaca iz Holandije, Finske, Rusije, Francuske. Zanimljivo je da su česti gosti iz Koreje. Doduše ostaju dan-dva, jer su u tranzitu. Od 1. maja posjeta će biti sve bolja, kažu nam u Sun resortu. Očeukuju se i grupe Amerikanaca, seminari i kongresi.
U Bijeloj su, ipak, krenuli prvi sa ovogodišnjom sezonom. U hotelu Delfin smjenjuju se svake subote već mjesec Francuzi. Prije njih, još u martu, sezonu su otvorili Norvežani. Za Francuze, koji se stižu svake subote, u grupama po 200, u Delfinu imaju izuzetno bogat izletnički program. Vlasnici hotela, iz komapnije Carine, žele da gosti što bolje upoznaju Crnu Goru. Otvoren je i depadans ovog hotela, gdje je od juče smješteno oko 50 turista iz Francuske. Ovdje računaju na odličnu posjetu sve do novembra, a od juna i na novi hotel Park, kojeg su već rezervisali gosti iz Njemačke.

Boravišna taksa 90 centi

Inače, nešto je bolja posjeta je i u domaćoj radinosti u Herceg Novom. U ovoj vrsti smještaja prijavljeno je preko 1400 turista, ili 12% više. Gosti u Herceg Novom od 28. aprila plaćaju, po novoj skupštinskoj odluci, boravišnu taksu od 90 centi, što je za 20 odsto više. Taj iznos odnosi se na cijelu godinu.

Tokom praznika za prijavu boravka dežuran je inormativni biro TO Herceg Novi, u Meljinama. On će biti otvoren sjutra i u utorak, od 9 h do 16 h. Ove godine naplatu boravišne takse i elektronsku prijavu boravka gostiju, stanodavci će moći opet da obavljaju u turističkim agencijama. U martu je došlo do izmjena Zakona o strancima, koje su inicirale agencije. One su lani ostale bez dijela turističkog kolača zbog nepovoljnih zakonskih rješenja. Prijava boravka i naplata boravišne takse bila je dozvoljena samo na posebnim punktovima lokalnih Turističkih organizacija.

Zajedničko djelovanje Turističke organizacije i NVO Hercegnovsko turističko udruženje, koje okuplja turističke agencije, trebalo bi da eliminiše sve propuste od prošle godine. 

Opširnije : radiojadran.com