apartmani hrvatska Blog

Turizam Crne Gore na 67 poziciji od ukupno 141 rangirane države

 

 

Crna Gora se u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma nalazi na 67. poziciji od ukupno 141 rangirane države.

Crna Gora u ovogodišnjem izvještaju pod nazivom Rast kroz poteškoće, u koji je agencija Mina-business imala uvid, ukupno ima 3,75 bodova.

Ovogodišnji izvještaj, kako se navodi, poseban akcenat stavlja na prilagođavanje industrije turizma novim trendovima pri stvaranju radnih mjesta i razvoju ekonomije.

Španija je ove godine prvi put zauzela vodeće mjesto, čemu su doprinijeli kulturni resursi, dobra infrastrukura i upotreba novih tehnologija, što je siguran znak oporavka čitave privrede.

Iza Španije, na drugom i trećem mjestu našle su se Francuska i Njemačka. Na četvrtoj poziciji, po uspješnosti turističke djelatnosti, su Sjedinjenje Američke Države (SAD), ispred Velike Britanije i Švajcarske.

Na sedmom mjestu je Australija, a iza nje Italija, Japan i Kanada. Singapur je na 11. mjestu, Kina je zauzela 17. poziciju, Brazil 28, Rusija 45, Južna Afrika 48, a Indija 52. mjesto.

Indeks turističke konkurentnosti, koji se objavljuje svake druge godine, mjeri uspješnost pojedine zemlje u sektoru putovanja i turizma, a podijeljen je u četiri kategorije koje obuhvataju podsticajno okruženje, podsticajne politike i uslove za putovanja i turizam, infrastrukturu i prirodna i kulturna bogatstva.

“Zemlje orijentisane prema turizmu treba da se usmjere na turiste iz srednje klase iz perspektivnih ekonomija i zemalja u razvoju, na starije turiste i na potrebe turista iz milenijumske generacije, s obzirom na to da su to kategorije kod kojih se bilježi brz rast”

Crna Gora je, kada je riječ o infastrukturi zauzela 47. mjesto, podsticajnom okruženju 56, podsticajnim politikama i uslovima za putovanja i turizam 91, dok je na 105. poziciji prema prirodnim i kulturnim bogatstvima.

Indeks se sastoji od ukupno 14 stubova, koji obuhvataju poslovno okruženje, bezbjednost i sigurnost, zdravlje i higijenu, ljudske resurse i tržište rada, spremnost za primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), prioritetnost sektora turizma i putovanja, međunarodnu otvorenost, cjenovnu konkurentnost, ekološku održivost, aviosaobraćajnu, kopnenu i lučku infrastrukturu, infrastrukturu turističkih usluga, prirodne i kulturne resurse i poslovna putovanja.

Crna Gora je najbolje ocijenjena u oblasti infrastrukture turističkih usluga gdje je zauzela 19. poziciju, a najlošije 134. mjesto zauzela je prema kulturnim resursima i biznis putovanjima.

Kada je riječ o ljudskim resursima i tržištu rada Crna Gora zauzima 35. poziciju, dok je prema bezbjednosti i sigurnosti na 47. mjestu.

Crna Gora je na 55. poziciji kada je riječ o zdravlju i higijenskim uslovima, a prema spremnosti za korišćenje ICT-a na 58. mjestu.

U izvještaju se na navodi da kada je riječ o cijenama turističkih usluga Crna Gora zauzima 84. poziciju, dok je prema aviosaobraćajnoj infastrukturi na 56, a kopnenoj i lučkoj 66. mjestu.

Od zemalja regiona najbolje je pozicionirana Hrvatska, koja se nalazi na 33. mjestu, zatim Slovenija na 39, dok su Makedonija i Srbija zauzele 82, odnosno 95. mjesto. Bosna i Hercegovina (BiH) nije uvrštena u ovogodišnje istraživanje.

Opširnije : vijesti.me