apartmani hrvatska Blog

Turistički trend u Zadarskoj županiji

 

 

PRATITE NAJNOVIJE VIJESTI IZ TURIZMA…

Turistička zajednica Zadarske županije provela je detaljniju analizu turističkog prometa te došla do zabrinjavajućih spoznaja vezano za sezonalnost zadarskog turizma i nedovoljnu iskorištenost kapaciteta.

Najviše dolazaka i noćenja turista ostvareno je na području grada Zadra a zatim slijedi Biograd, Vir, Pag, Pakoštane, Starigrad te Nin i Zaton. Čak 18 turističkih zajednica je ostvarilo učešće u broju dolazaka manje od 2%. I dalje je izražena velika sezonalnost tj. sve se svodi na srpanj i kolovoz a ostali mjeseci imaju “sramežljivu” statistiku dolazaka turista.

Lipanj ima rast po broju dolazaka 14% a broj noćenja 12%. Rujan ima blagi rast dolazaka i noćenja aod siječnja do travnja te od listopada do prosinca turistički promet je zanemariv.

Inače, ukupan smještajni kapacitet na cijelom zadarskom području je 95.691 krevet. Od toga broja hoteli imaju 6,7%  kapaciteta, turistička naselja 1,4%, kampovi 24,5%, privatne kuće, apartmani i sobe 61%, ostali kategorizirani objekti (pansioni i guesthouse) 1,1%, u odmaralištima i ostalim nekategoriziranim objektima 1,9% te pomoćnih kreveta 2,8%.

Prema očekivanjima, najveća iskorištenost je u hotelima – 181 dan, slijede kampovi sa 79 dana te privatni smještaj sa samo 53 dana !

Iz svih ovih tpodataka itekako je vidljiva sezonalnost, ali i premala iskorištenost hotelskog kao i ostalih vrsta kapaciteta.

Broj dana boravka gostiju u hotelima i turističkim naseljima se smanjio na samo 4. Kod kampova je prosječan boravak također smanjen na 7,3 dana a u privatnom smještaju na 7,3 dana. U odmaralištima je broj dana boravka pao s 3,0 na 2,8 dana. Kod chartera se neznatno povećao na 5,9 dana, dok se u kućama za odmor povećao na 14,2 dana.

Iz svega navedenog dolazimo do ukupnog prosječnog broja a to je 6,9 dana. Zadarska županija je po broju dolazaka turista na 4. mjestu sa 10,78% a protekloj godini prvi put je prešla broj od 10 milijuna noćenja.