apartmani hrvatska Blog

Turistički iznajmljivači imaju ključnu ulogu u razvoju hrvatske turističke ponude

 

 

„U Hrvatskoj postoji 67 tisuća privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50 posto. Hrvatska gospodarska komora je osluškivala potrebe gospodarstva i prepoznala značaj tog mikro-poduzetništva u turizmu te prošle godine pokrenula 1. Forum obiteljskog smještaja koji je ove godine dobio i međunarodni karakter“, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije na otvorenju 2. Foruma obiteljskog smještaja (FOS) koji se 12. i 13. listopada održava u hotelu Valamar Diamant u Poreču…

Prvi dan FOS-a okupio je više od 900 sudionika, a do kraja Foruma očekuje se i više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske, uglavnom privatnih iznajmljivača, ali i proizvođača proizvoda i usluga za turizam. Na tom međunarodnom skupu sudjeluju i turistički stručnjaci iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske.

Govoreći o prošlogodišnjem FOS-u, Zaher je rekao kako je od tada do danas realizirano više od 25 skupova za obiteljski smještaj u svim regijama Hrvatske, kojima je nazočilo približno 3.500 sudionika. „To samo ukazuje na činjenicu kako ne postoji takva snaga u hrvatskom gospodarstvu kao što su to iznajmljivači“, kazao je Zaher. Osim toga, današnji trendovi u turizmu i gospodarstvu daju poticaj daljnjem razvoju obiteljskog smještaja i obiteljskom vođenju turističkih objekata i usluga, a primjer je „sharing economy“.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić naglasio je pak kako je ovogodišnja turistička sezona bila vrlo uspješna za Poreč i okolicu i to ne samo po turističkim rezultatima nego i po visini investicija.

Podsjetio je i kako je u potpunosti rekonstruiran otočić Sveti Nikola u turističke svrhe, a ove je godine otvoren i zabavni aquapark. „U Poreču je ove godine ostvareno više od tri milijuna noćenja, a u cijeloj okolici koja obuhvaća i susjedna mjesta čak 7,5 milijuna noćenja“, istaknuo je Štifanić dodavši kako Poreč s okolicom u ukupnom turističkom prometu Hrvatske sudjeluje s deset posto.

Osim toga, u Poreču se nalazi deset tisuća kreveta u obiteljskom smještaju u kojima je zabilježeno 722 tisuće noćenja što je 11 posto više nego prošle godine….

Opširnije : poslovnipuls.com – izvor