apartmani hrvatska Blog

Turističke turbulencije

 

 

Grčki turizam je nakon šest uzastopnih godina recesije taman počeo uzlaznu putanju…. lani je zemlju posjetilo rekordnih 24 milijuna turista, otvorilo se 50.000 novih radnih mjesta u turističkom sektoru a početkom tjedna država proglašava tehnički bankrot i opet sve ulazi u fazu neizvjesnosti….

Slično kao i u Hrvatskoj, skoro 20 posto grčkog BDP-a čini turizam,. Prema posljednjim podacima Eurostata za deset lanjskih mjeseci, Hrvatska je imala 66 milijuna noćenja, a Grčka 98 milijuna noćenja.

Hrvatska je rasla 2,6 posto, a Grčka skoro 7 posto !

Već prije mjesec i pol kada je kriza bila manja, u pojedinim grčkim destinacijama rezervacije su pale za čak 40 posto. Europski turoperatori puno su letova stopirali ili drastično smanjili prema Grčkoj. Jednostavno nema interesa. Turisti se razumljivo najviše boje mogućih socijalnih nemira a odbija ih i moguća blokada platnog prometa odnosno ograničenja pri isplati novca na bankomatima.

Po ranijim pokazateljima, Hrvatska se neće previše okoristiti nevoljama Grčke jer nemamo istu turističku ponudu ali će zato profitirati Turska i Španjolska koje nude sličan turizam – all inclusive hotele i jeftinije aranžmane. Njima će se preliti i turisti koji su planirali putovati u Tunis gdje je nedavno došlo do terorističkog napada.

Nakon nemilog događaja, Tunis očekuje da će izgubiti najmanje 515 milijuna dolara ove godine ili oko četvrtine procijenjenih godišnjih prihoda od turizma.

«Preko noći» je došlo do turbulencija na turističkom tržištu….

Dosadašnja iskustva pokazala su da će sigurno doći do prelijevanja turističkih tokova, ali samo na kratak rok.

Povijest pokazuje kako se nakon svake krize ubrzo uspostavljaju stabilni odnosi na tržištu. Grčka je posljednjih godina nadoknađivala gubitke i stopama rasta u pojedinim razdobljima od 20 do 30 posto.

Posljednje informacije govore kako agencije diljem svijeta ipak u velikoj mjeri otkazuju rezervacije za putovanja u Grčku. Prema podacima koje je objavila Slobodna Dalmacija, otkazano je više od 40 posto rezerviranih ljetovanja.

Ako Grčka iziđe iz Europske unije i uvede drahmu, neki analitičari predviđaju puno niže cijene, što bi pojačalo njenu međunarodnu konkurentnost i time bi hrvatski turizam mogao imati ozbiljne posljedice.

Uopće se ne slažem sa takvim prognozama…. imamo našu politiku po pitanju razvoja turizma koja daje pozitivne rezultate, iz godine u godinu podižemo konkurentnost neovisno o svim okolnostima koje se događaju na drugim destinacijama.

U svakom slučaju, situacija na mediteranskim destinacijama budno se prati….