apartmani hrvatska Blog

Svjetski dan turizma: „Milijarda turista – milijarda prilika“

 

 

Svjetski dan turizma (27. rujna) ove će godine biti obilježen temom “Milijarda turista, milijarda prilika“. 

Svjetska turistička organizacija, na čiji se poticaj slavi Svjetski dan turizma izvještava da se prošle godine od turizma zaradilo 1245 milijardi eura a putovanja i prijevoz prema njihovim podacima čine oko 10 posto globalnog BDP-a.

S lanjskih 1,13 milijardi stranih turista ili njih gotovo 5 posto više nego u 2013. koji su putovali preko granica u inozemstvo, turizam, izvoz putem turizma prošle je godine u svijetu porastao za 48 milijardi američkih dolara.

Svjetskim danom turizma podiže se svijest o važnosti te branše kao nečemu što se ne događa samo po sebi već se turizmom upravlja.

Mi smo tako u ožujku 2013. godine pripremili i usvojili “Strategiju razvoja turizma do 2020.godine” koja za cilj ima ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima Hrvatske te izvan glavne turističke sezone. Kako bismo to ostvarili, imamo desetak akcijskih planova za razvoj turističkih proizvoda na kojima će se stvoriti novi motivi dolazaka u destinacije te time povećati turistička potrošnja.

Ako je suditi prema ovoj, turistički najuspješnijoj godini do sada, na pravom smo putu da ostvarimo sve zadane akcijske planove…