apartmani hrvatska Blog

Sve sami šampioni i rekorderi !

 

 

Već nekoliko dana pokušavam pronaći turističku destinaciju koja ove godine bilježi pad posjećenosti gostiju ali ne uspijevam. 

Iako su gosti iz regije već pomalo napustili svoja ljetna odredišta radi sutrašnjeg početka školske godine, početak Rujna i dalje donosi pozitivnu atmosferu u svim destinacijama. 

U Istri, tromilijuntog turista očekuju 20 dana ranije nego lani. Do kraja godine Istra očekuje 3 i pol milijuna dolazaka što je prvi put u povijesti Istre i prvi put više od 23 milijuna noćenja !

Vodice obilježavaju 60 godina turizma odnosno 60 godina od osnutka Turističkog društva u Vodicama. Vrlo je izvjesno da će uz tu obljetnicu slaviti i najbolje rezultate sezone i podsezone.

Podaci za prvih osam mjeseci ove godine u Crikvenici izvrsni!  Ostvareno je 1,37 milijuna noćenja, što je za 12% više nego prošle godine ali i 8% više nego u do sada rekordnoj 2013. godini.

Prema nagradi Večernjeg lista, Split je “Šampion hrvatskog turizma 2015.” Posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo i osjećaj kao da se nalaze u gradu muzeju. Od početka godine ostvareno je 15% više dolazaka i 21% više noćenja u odnosu na isti period 2014 godine.

Zadrane veseli što su nakon niza godina Talijanski turisti u laganom porastu. Za osam mjeseci zabilježen je rast od 5%. Ipak, i dalje su najmnogobrojniji Nijemci kojih je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza bilo čak 13% više, a ostvarili su 22% više noćenje nego lani. Ukupno…u prvih osam mjeseci registrirano je 6% više dolazaka i 8% više noćenja.

Dubrovačko-neretvanska županija “tradicionalno” bilježi poraste. Od početka godine do kraja kolovoza zabilježeno je 7% više dolazaka i 4% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Hrvatske ceste također donose podatke o ogromnom porastu broja vozila koja su kroz ljetni period prošla kroz glavnu točku autoceste prema moru – naplatnu postaju Lučko. Ako analiziramo samo tu naplatnu postaju gdje je od 1.6. do 31.8 ušlo ukupno dva milijuna i 492 tisuće vozila – to je 300.000 vozila više nego lani u istom periodu !

I još ulaze….  Dobrodošli !