apartmani hrvatska Blog

Studeni nastavlja pozitivan trend od 9% !

 

 

Hrvatski turizam i u studenom bilježi rast. Dolazaka bilo 9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok su noćenja u porastu za 0,3 posto,. Kumulativni podaci za jedanaest mjeseci ove godine pokazuju da je dolazaka bilo 4,6 posto a noćenja 2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Prema podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u studenom je zabilježeno 177 tisuća dolazaka i 445 tisuća noćenja.

Hrvatsku je u studenom posjetilo ukupno 118 tisuća stranih gostiju, što je 11 posto više nego u studenom lani a domaći su turisti s 59 tisuća dolazaka u porastu za 5,5 posto.

Ministar turizma ističe kako porast dolazaka turista od gotovo 10 posto pokazuje provedene aktivnosti s ciljem produljenja turističke sezone, imaju svoju svrhu.

“Očekujem da će se pozitivan trend rasta nastaviti i tijekom prosinca te da će turistički sektor u 2014. godini ostvariti odlične rezultate, kako fizičke tako i financijske. Od 2015. godine krećemo s implementacijom Starteškog marketinškog plana te s cjelovitim programom “Hrvatska 365″. Cilj aktivnosti je pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije koja nudi raznovrsnu i bogatu ponudu”, rekao je ministar te dodao kako je Hrvatska sve popularnija među turistima s dalekih tržišta.

Podaci sustava turističkih zajednica pokazuju da su upravo turisti s dalekih tržišta u studenom ostvarili najveće poraste u dolascima i noćenjima.

Najviše je tako bilo Japanaca koji su s 13 tisuća dolazaka na godišnjoj razini zabilježili rast od 9 posto, a s 15 tisuća noćenja u plusu su za 11 posto, dok se najviši postotni porasti bilježe kod gostiju iz Južne Koreje koji su s ostvarenih 10 tisuća dolazaka i 12 tisuća noćenja u plusu od čak 290 posto u dolascima i 254 posto u noćenjima.

U studenom je Hrvatsku posjetilo 5 tisuća turista iz SAD-a, što je rast za 4 posto, a ostvarili su 14 tisuća noćenja ili 11 posto više, dok su kineski turisti ostvarili 2 tisuće dolazaka odnosno rast od 78 posto i 3 tisuće noćenja odnosno rast od 54 posto.

Prema podacima koje prenosi Ministarstvo turizma, Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja studenog bilježi 12,9 milijuna turističkih dolazaka, što je 4,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarenih 73,2 milijuna noćenja što je porast od 2 posto.

U prvih jedanaest mjeseci strani su turisti ostvarili 11,6 milijuna dolazaka, što je 5 posto više, a domaći su s 1,2 milijuna dolazaka u plusu za 1 posto.

Većina jadranskih županija i grad Zagreb u jedanaest mjeseci bilježi poraste i dolazaka i noćenja.

Tako se primjerice u Istarskoj županiji s 3,2 milijuna dolazaka bilježi porast za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ostvarenih 22 milijuna noćenja je porast za 1 posto, u postotku visoke poraste bilježi Zagreb, za po 12 posto s ostvarenih 854 tisuće dolazaka i 1,5 milijuna noćenja.

Pad se u dolascima i noćenjima u jedanaest mjeseci bilježi jedino na Kvarneru koji je s 2,2 milijuna dolazaka u minusu od 1 posto, a za 3 posto s ostvarenih 12,2 milijuna noćenja.

U prvih jedanaest mjeseci najveći promet ostvarili su turisti iz Njemačke a slijede turisti iz Slovenije i Austrije. Bilježi se rast turističkog prometa i s ostalih najvažnijih tržišta kao što su talijansko i slovačko.