apartmani hrvatska Blog

Strana ulaganja u turizam veća nego u zadnjih deset godina zajedno?

 

 

Investicije koje su zadnjih godina krize bile jedna od najbolnijih točaka domaće ekonomije polako se oporavljaju. Prema podacima Hrvatske narodne banke, direktne strane investicije u prva tri mjeseca 2015. veće su nego u istom razdoblju lani. Ove se godine pak investicije u turizmu očekuju veće nego u zadnjih deset godina zajedno.

Ulaganje u luksuzni turistički resort kod Poreča teško je 250 milijuna kuna. To je ujedno jedna od najsvježijih investicija većinski austrijske tvrtke. Iz Agencije za investicije poručuju kako je to je tek početak.

“Na primjer, u turizmu ove godine se otvara 20 novih ili bitno obnovljenih hotela što je više nego u zadnjih 10 godina zajedno. Imamo primjere industrijskih investicija i investicija visoke dodane vrijednosti”, kazao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

Podaci Hrvatske narodne banke govore da su u prvom kvartalu ove godine strana ulaganja dosegla razinu od 393,4 milijuna eura, što je znatan porast u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći strani investitori su Nizozemci sa 145 milijuna eura ulaganja pa Austrijanci, Talijani i Irci. U Vladi očekuju nastavak rasta ulaganja.

“Kada u statistiku uđe i ova najnovija transakcija ulaganje BAT-a u tvornicu duhana Rovinj, ulaganje u Adris, onda će te brojke biti još bolje, a to je jako bitno jer će se taj novac opet reinvestirati u Hrvatskoj”, istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da ulaganja ohrabruju i to ne samo ona u turizam, već i u proizvodnju. Ipak, upozoravaju da se još dosta toga mora popraviti.

“Unatoč određenim pozitivnim promjenama koje se događaju, novi zakoni u privlačenju investicija i novi zakoni u graditeljstvu još uvijek je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se poslovna klima poboljšala”, dodala je voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović.

Investitori se ipak i dalje većinom žale na pravnu sigurnost te na poreznu politiku koja se često mijenja.