apartmani hrvatska Blog

Stižu NATPROSJEČNO TOPLI I VRUĆI DANI… Negdje i najtopliji u povijesti mjerenja !

 

 

Sljedeći će dani diljem lijepe naše biti iznadprosječno topli, većinom i neugodno vrući, uz temperaturu zraka oko 30°C a negdje i koji stupanj više. Vrlo je vjerojatno da će cijela prva polovica mjeseca, u mnogim mjestima biti među najtoplijima u povijesti mjerenja…

Prema preliminarnim ocjenama svibanj je bio iznadprosječno topao a najnovije prognoze za sljedećih šest mjeseci prilično su jedinstvene u vrlo velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječne topline, posebice za razdoblje lipanj – kolovoz, za koje je i DHMZ dao službenu prognozu početkom svibnja. Sve je vjerojatnije i kako će i jesen bili relativno topla, iako uz očekivano manje pozitivno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka. Već sada se može reći kako će ova godina vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu iznadprosječno toplih, možda i među najtoplijima u povijesti mjerenja.

I dok se prognoza za drugi dio godine još može promijeniti, prognoza za ovaj tjedan je sigurna… pripremite se na vrlo vrlo tople ii vruće dane, uz koje ćemo u većini Hrvatske, osobito kontinentalne, već u prvoj polovici mjeseca nadmašiti prosječan lipanjski broj vrućih dana. Posebno treba paziti na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje.

Nadolazeći dani bit će topli i bez padalina, pa se može reći da je ljeto već pošteno započelo. Vikend će biti vedar i sunčan u cijeloj Hrvatskoj, što su sretne vijesti za sve koji planiraju produženi vikend u prirodi ili na moru.