apartmani hrvatska Blog

STIŽE TOPLINSKI VAL ! Držite se hlada….

 

 

Sljedeći će dani, i tjedni potvrditi dugoročna predviđanja iznadprosječno toplom srpnju. Vrućih će dana biti gotovo diljem Hrvatske! I to u duljem neprekinutom nizu! A u sljedećem tjednu toplih će noći, osim na moru, biti i u većini kopnenih krajeva.

Tijekom utorka bit će pretežno sunčano, vrlo toplo, a na Jadranu ponegdje i vruće. Povremeno će biti male i umjerene naoblake, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren sjeverni. Na Jadranu će slaba i umjerena bura, poslijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 23 do 28, na Jadranu od 27 do 31 °C.

Sunčano, vrlo toplo, mjestimice i vruće zadražat će se i tjekom srijede. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne ponegdje umjeren sjeverozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između 13 i 18, na Jadranu od 19 do 24, a najviša dnevna uglavnom između 26 i 31 °C.

Iako su posljednjih dana neki posumnjali u ostvarenje prognoza o iznadprosječno toplom ljetu, te u mnogim mjestima relativno suhom, sljedeći će dani, i tjedni potvrditi ta dugoročna predviđanja. Vrućih će dana biti gotovo diljem Hrvatske! I to u duljem neprekinutom nizu! A u sljedećem tjednu toplih će noći, osim na moru, biti i u većini kopnenih krajeva.

Srpanj – ponovno vrućina!

Dugoročne prognoze za ljeto se ostvaruju pa je vrlo vjerojatno kako će i srpanj biti iznadprosječno topao, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981-2010. godina, koje je toplije od onoga 1961-1990., a (vrlo) vjerojatno i kolovoz, navodi Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

Prema trenutačnim prognozama za sljedeća četiri tjedna gotovo je sigurno kako će osobito toplo, štoviše – u veći područja, biti u prvoj polovini mjeseca. Za ljeto, ništa neobično, ali ipak valja upozoriti, posebice one koji teže podnose vrućinu, jer je gotovo siguran toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Pritom će količina oborine u većini mjesta biti manja od uobičajene. I svakako manja od prošlogodišnje, koja je u srpnju ponegdje bila i rekordna.

Kolovoz – prosinac – nema dugotrajne hladnoće?!

Osim kolovoza, i za rujan su dugoročne prognoze prilično postojanje i daju veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a sve je vjerojatnije kako će i ostali mjeseci do kraja godine biti barem malo topliji nego je uobičajeno. Naravno, to ne znači da će svi tjedni biti topliji od prosjeka, i za očekivati je i hladnija razdoblja. No, malo je vjerojatno da će ona, gdje se i kada dogode, prouzročiti negativno odstupanje srednje mjesečne temperature od klimatološkog srednjaka.