apartmani hrvatska Blog

Srednja Dalmacija nudi turistima više od mora i sunca….

 

 

Jedna potpuno nova turistička slika Splitsko-dalmatinske županije otvara se pred očima svakoga kome u ruke stigne najnovije izdanje edicije „Way to Croatia“ pod nazivom „Otkrijte srednju Dalmaciju“. U njoj je objedinjeno, slikovno ilustrirano i u detalje opisano 120 originalno osmišljenih turističkih programa koje su osmislile i realiziraju agencije. A kako bi gosti znali točno kada, kako, koliko dana i po kojoj cijeni mogu uživati u otkrivanju nepoznatih bisera ponude srednje Dalmacije, tu su i podaci o svakoj agenciji koja organizira takav program, sa svim potrebnim kontaktima i on-line komunikacijom. Pred gostima Splitsko-dalmatinske županije u 2015. godini naći će se tako svijet raznolikosti, bogatstva prirode, do sada nepoznatog kulturno-povijesnog naslijeđa i ljepota srednje Dalmacije dostupnih svakom gostu. Svi programi podijeljeni su u tri skupine, i to Baštinici Dalmacije, Enološki i gastronomski doživljaji te Aktivni odmor. Među 120 ponuđenih, izabrali smo tek neke kako bismo ilustrirali priču kojom srednja Dalmacija planira dočekati goste u 2015. godini.

VIS

Vojna utvrda Jadrana

Po Visu su koračali najpoznatiji generali, zapovjednici i komandosi, slijetali su saveznički avioni, vodile su se pomorske bitke. Vis je oduvijek bio strateška vojna točka. U vrijeme Engleske zvali su ga Ključ Jadrana, Gibraltar na Jadranu, a najčešće Mala Malta. Vis je prepoznat kao najutvrđeniji otok, a njegov se karakter strateški važnog otoka očituje po brojnosti utvrda, potkopa i vojarni. Gosti će saznati zašto je Vis bio utvrda na Jadranu za čiju prevlast su se tijekom povijesti borile razne vojske. Trodnevni program razgledavanja obuhvaća najvažnije povijesne lokalitete iz vojne povijesti poput obilaska potkopa bivše JNA, labirinta podzemnih tunela, obilaska RAF-ova aerodroma iz 1944., Titovu spilju, vrh Huma, posjet tvrđavama i utvrdama te Arheološkom muzeju.

OMIŠ

Ajmo u bitku!

Izlet koji može trajati od 2 do 4 dana kreće iz Omiša, da bi stručni vodiči poveli goste na putovanje u vrijeme hrabrih omiških gusara i zagonetnih heroina poput poznate Mile Gojsalić. Rasvijetlit će se vojne tajne neosvojivoga gradića na ušću rijeke Cetine, a turisti bi trebali osjetiti uzbuđenje gusarske bitke, pa čak i mogućnosti da ih otmu neke snažne ruke i povedu na more. Zamislite život u starim utvrdama na kamenim klisurama koje su pred vama i uživajte u spoju rijeke, mora i stijena, koji obuhvaća obilazak omiških utvrda Mirabela i Fortica, muzeja Poljica, spomenika Mili Gojsalić,vožnju Cetinom…

ZVJEZDARNICE

S Mosora se vide pjege

Pogledati u dubine Svemira, pomoći nam da “ne idemo maleni ispod zvijezda”. E da bi bilo tako gosti će se upoznati s noćnim nebom u splitskoj, hvarskoj i makarskoj zvjezdarnici. Izlet obuhvaća posjet Zvjezdanom selu Mosor, promatranje Sunca (pjege i pomrčine), promatranje noćnog neba (zviježđa, galaksije, maglice), te predavanje o astronomiji.

SLATINE

Iz drvenog križa krv je potekla

Pročitajte kako se reklamira Biblijski vrt u Kaštelima: “Provest ćemo Vas kroz njegovu lepezu od 120 vrsta biljaka koja se spominju u Bibliji. Pratit će Vas šum potoka Stomorije bogat izvorskom vodom, pjev ptica te povjetarac koji se šulja krošnjama. U Kaštelanskom polju vodič će vas dovesti i u crkvicu Gospe Stomorije. Odlazimo južnije na otok Čiovo, poznat kao utočište pustinjaka, u naselje Arbanija i Slatine. Posjetit ćemo crkvu i samostan sv. Križa s relikvijom velikog drvenog Križa iz kojega je potekla krv. U malenom turističkom i težačkom mjestu Slatine smjestilo se svetište Gospe od Prizidnice. Legende o njegovu nastanku, brojni darovi kao znak zahvale te relikvije, probudit će vašu maštu i odvesti vas daleko od brige i užurbanog života svakodnevice, u samo dva-tri dana.

ZAGORA

Fort Dalmacija

Bogata povijest Dalmatinske zagore ostavila je mnogobrojne tragove,a među najimpresivnije svakako spadaju utvrde Dalmatinske zagore. Program Fort Dalmacija obuhvaća posjet najvažnijim povijesnim znamenitostima i lokaliteta na području Dalmatinske zagore s naglaskom na obilazak fortifikacijskih objekata. Program počinje od obilaska Burnuma, ostataka rimskog vojnog logora u okviru NP Krka, potom slijedi obilazak kninske tvrđave, Vrlike i utvrde Prozor, Sinja, Tilurija kraj Garduna, utvrde Čačvina, tvrđave Klis, utvrda Topana u Imotskom i Gradine iznad Vrgorca, uz priče i legende o njihovu nastajanju i bitkama vođenim za njih i oko njih.

RJEČNI PUT

Tragom dalmatinskih mlinica

Program je namijenjen učenicima, studentima i mladima iz inozemstva i Hrvatske, posebice organiziranim školskim i fakultetskim grupama koje se žele upoznati s tradicionalnim načinom života i običajima Dalmacije. Putovanje obuhvaća obilazak slikovitih lokacija uz krške rijeke gdje se nalaze mlinice. Tijekom razgledavanja, čuti će predavanja o njihovoj povijesti i o velikoj važnosti u svakodnevnom životu, te priče i legende. Obilazak obuhvaća Lelasove mlinice, razgled Grapskih mlinica i vrela rijeke Grab, mlinice na rijeci Vrljici, Imotski i imotska jezera, te plovidbu od ušća Cetine do Radmanovih mlinica, mlinice na rijeci Žrnovnici i Gašpinu mlinicu u Solinu.

PALAGRUŽA

Mitovi vulkanskih otoka

Uz stručnog vodiča i domaćine gosti će saznati tajne vulkanskih otoka Jabuke, Brusnika i Palagruže. Program predviđa upoznavanje s nautičkom rutom do tih otoka, njihov obilazak, edukativno-geološka predavanja s video projekcijama, uz upoznavanje s legendama i mitovima, primjerice o valovima velikima kao kuće, o morskim nemanima i tajnama dubinskih struja,te bezdanima podmorja. Aranžman je moguće realizirati u trajanju od sedam dana.

IGRANE

Ovdje se kupao kralja Artur

Legendarni britanski kralj Artur, vođa vitezova Okruglog stola, u Dalmaciji? Ne samo u Dalmaciji, nego još i k tome Dalmatinac! – tvrde pojedini istraživači, a turistički djelatnici to objeručke prihvataju. Kažu da se kralj kupao na plažama Igrane, koja zapravo nosi ime po njegovoj majci (Igraine). Kažu da je volio soparnik. Stoga ne čudi što će turiste koji odaberu ova program, povesti na “ostatke njegovog ladanskog imanja te na plažu na kojoj je uživao u čistim vodama Jadrana”. Pokazat će im kako se i danas priprema omiljeno jelo kralja Artura – soparnik. Ponuditi čašom dobrog vina. Dovoljno za jedan uzbudljiv dan

FALKUŠA

Jedri, veslaj, veži čvorove…

Od ovoga ljeta gosti će moći jedriti viškim arhipelagom na falkuši, simbolu tisućljetne ribarske tradicije grada Komiže i otoka Visa. Mogu biti, ako žele, mali od palube ili možda prvi časnici. Bit će u prilici pokazati kako veslaju. Učit će ih baratati konopima i brodskim alatima, te vezati tradicionalne čvorove. Nakon jedrenja prošetat ćete otokom Biševom, popeti se na vrh otoka Visa, uživati u pogledu na vinograde i maslinike, ubrati sezonsko bilje i kušati autohtone otočke proizvode. Slušat ćete o povijesti otoka i ribarskoj tradiciji te se upoznati s najvažnijim lokalitetima kao i sa značenjem gajete za povijest otoka Visa.

TILURIJ

Zaigrajte rimski nogomet

Posjetite Cetinsku krajinu, gdje ćete se kanuima spustiti niz prelijepu rijeku Cetinu, u konobi ”Teuta” nauživati delicija iz rimskog, ali i našega doba, vidjeti stari rimski logor Tilurij, po želji zaigrati rimski nogomet ili se samo dobro zabaviti uz balote. Nakon ove velike avanture, na odlasku kući ponosno ćete ponijeti suvenir koji ste sami izradili u malim radionicama keramike.

ADRENALIN

Od Cetine do Jadrana

Noć kralja Artura i soparnika u Igranima Za sve one koji pod pojmom odmora podrazumijevaju samo aktivnost, aktivnost i aktivnost, ovaj rafting program je savršen izbor. Dok se budu spuštali ziplineom, uživat ćete u pogledu na spoj brdovitog zaleđa Omiša ukrašenog zelenim šumama i plavetnilo kanjona rijeke Cetine. Vodit će vas lijevo-desno, dizati i spuštati gore-dolje…

BIOKOVO

Zora na vrhu planine

S najvišeg vrha Sv. Jure za vedrih dana vidi se talijanska obala, pogled je doista veličanstven, a posebno u zoru za izlaska sunca. Zavirite li u unutrašnjost Biokova, uživat ćete u preko 400 speleoloških objekata. To vam obećaju na turi pješice, biciklom, raftom, kajakom, kanuom… povest će vas “na mjesta na kojima ćete osjetiti čari mira i tišine, raskoš rascvjetanih livada i strmih stijena, šum slapova i veselih brzaca, beskrajne i nezaboravne vidike, panorame koje se ne zaboravljaju, sudar kristalnog mora i visokih planina”.

OTOCI I OBALA

Planinarenje brodom

Krstarenje drvanim jedrenjacima i pješačenje po dalmatinskim otocima i obali povezuje se u poseban program. Gosti će svaki dan biti u drugoj uvali i pješačiti po drugom otoku po laganim do srednje teškim terenima. Upoznat će najskrivenije kutke srednje Dalmacije: Podbiokovlje, Hvar, Brač… I sve se to naziva planinarenje brodom.

HVAR

Vinskim tragovima starih Grka

Otok Hvar može se pohvaliti i iznimno kvalitetnom i bogatom enološkom i gastronomskom ponudom. Prirodni položaj i ugodna klima otoka doprinijeli su raznolikosti sorta slatkih plodova vinove loze, a osim toga, možemo zahvaliti i naukama uzgoja starih Grka. Tko je znao bolje uživati slatke plodove, ako ne Grci, izumitelji hedonizma? Ići ćemo putovima drevnog naroda, zagolicati vašu maštu njihovim gozbama i uživanjima u svakom gutljaju i zalogaju. Na nekoliko dana omogućit ćemo vam čisti hedonizam kušajući tradiciju koju njeguju mještani otoka.

KUHAR VODIČ

U potrazi za okusima srednje Dalmacije

Neizostavni dio bogatstva baštine je i dalmatinske kuhinja. Goste će se dočekivati s košarom dobrodošlice, a kuhar će biti njihov vodič i čitelj tijekom ture. Posjetit će i kupovati na tržnici i ribarnici, te učiti kuhati po domaćim receptima.

KAŠTELA

U domovini zinfandela

Od kad je 1976. Grgichev chardonnay pobijedio na kušanju u Parizu, više ništa nije bilo isto. Francuska vina izgubila su primat, a američka postala nešto novo i svježe na vinskoj karti svijeta. Grgich je ušao u muzej Smithsonian kao jedan od sto najpoznatijih Amerikanaca, najuspješnije američko crveno vino postao je zinfandel. No, dugo je bila misterija odakle zinfandel potječe. Tek prije nekoliko godina istraživanjima je potvrđeno da je zinfandel zapravo crljenak, skoro izumrla sorta vina iz Dalmacije. Dođite posjetiti Dalmaciju, pradomovinu zinfandela! – kliču promotori. Posjet Kaštelima, vinogradima i vinariji, susret s crljencem, kušanje vina, te posjet vinariji na Hvaru i kušanje vina autohtonih sorti bogdanuša i prč, kušanje plavca malog, najbližeg srodnika zinfandela, sastavni su dio programa.

CESTA ULJA

Uberite svoju maslinu

Uz stručnu pomoć turisti koji odaberu ovaj program naučit će brati masline, ručno dakako, a kući će se vratiti s bocom svježe napunjenom „tekućim zlatom“.

JOŠKO STELLA: NAJBOLJI SMO Zaslužili smo mjesto potpredsjednika Vlade

Kako god se prikazivali rezultati, pravile tablice i redoslijed, u konačnici je uvijek isto: turizam Splitsko-dalmatinske županije službeno se je našao na tronu kao pobjednik prošlogodišnje sezone na Jadranu! Nakon što su zbrojeni i izračunati rezultati fizičkog prometa u proteklih 12 mjeseci za cijelu Hrvatsku, jasno je da je Srednja Dalmacija tijekom cijele prošle godine imala kontinuirano najveći rast dolazaka jer ju je posjetilo 2,4 milijuna gostiju koji su imali 14 milijuna noćenja. Za one koji sumnjaju u brojke i statistiku pitajući se čemu one uopće služe, valja kazati kako iza svakog registriranog noćenja, osim cijene smještaja koju zarađuje domaćin, stoji i po jedan euro boravišne pristojbe. Zbog svega toga, 2014. godina će za Splitsko-dalmatinsku županiju ostati upisana kao godina u kojoj je prvi put službeno po turističkom prometu zauzela drugo mjesto odmah iza Istre, a pretekavši Kvarner koji je puna dva desetljeća bio na toj poziciji. Što je to Splitsko-dalmatinska županija napravila ove godine drugačije od drugih, pa su joj rezultati turističkog prometa u kompliciranoj i teškoj sezoni službeno proglašeni najboljima u zemlji, pitali smo Joška Stellu, direktora Turističke zajednice te županije.

Tri stupa

– Godina iza nas je bila rekordna po svim pokazateljima i možemo biti više nego zadovoljni jer smo se kao regija s pravom smjestili u samom vrhu hrvatskog turizma sa udjelom od 18 posto u cjelokupnom državnom turističkom učinku. Do svega toga nije došlo slučajno i sustavan dugogodišnji rad na unapređenju marketinga, edukacijama privatnog i javnog sektora te razvoj i promocija novih proizvoda se isplatio. To su tri segmenta na kojima uporno gradimo razvoj turizma naše regije.

Kakav je to marketing-miks koji ste radili, a koji je dao najbolji efekt na tržištu?

– Svoj turistički promet vrlo pomno analiziramo prema zemljama dolaska, razdobljima koja su najtraženija na pojedinim tržištima, avio-vezama i rasporedu praznika i prema tome prilagođavamo način promocije za svaku zemlju. Uvijek smo tamo gdje se uvode nove aviolinije i novi veliki programi prema našoj županiji, promoviramo se i predstavljamo tim potencijalnim putnicima. Tamo gdje smo najviše ulagali, a to su tržišta Skandinavije, Velike Britanije i Španjolske, vratila su nam dvoznamenkastim rastom u 2014., ali nismo zanemarili ni naša tradicionalna tržišta Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke… Ulog za 2015. godinu je i više stotina turističkih novinara iz cijelog svijeta koje smo ugostili prošle godine, a koji će tek objaviti svoje snimke i reportaže.

Spominjali ste edukaciju sektora i potrebu stalnog upoznavanja s novim zahtjevima i trendovima u turizmu. Kako ste to proveli?

– U suradnji sa strukovnim udrugama i privatnim iznajmljivačima organizirali smo cijeli ciklus praktičnih predavanja i radionica o novim zahtjevima i navikama suvremenih gostiju, o trendovima na tržištu, novim proizvodima. Isto tako pomažemo privatnim iznajmljivačima kroz predavanja u svladavanju suvremenih „alata“ komunikacije sa gostima preko društvenih mreža, portala, on-line komunikacije, rezervacijskih sustava… Na svako predavanje odazove se po više stotina iznajmljivača, agencija, hotelijera. U 2015. godinu TZ županije ulazi sa cijelom knjižicom novih turističkih proizvoda i programa koji se nude na njezinom području?

-Točno, zajedno sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija iz naše županije kreirano je čak 120 novih turističkih sadržaja, izleta, višednevnih tura u našoj županiji koje su objedinjene u knjižici iz edicije „Way to Croatia“ pod nazivom „Otkrijte srednju Dalmaciju“. Cijeli je to niz atraktivnih potpuno novih programa koji se ne temelje na turističkim stereotipima sunca i mora, nego su inovativno i maštovito osmišljeni, temeljem povijesti, tradicije, običaja, legendi i priča jednodnevni ili višednevni tematski boravci gostiju različitih interesa. TZ županije potaknula je kreiranje, objedinjavanje i tiskanje tih programa, stavila ih na svoje web-stranice i financijski ih potpomogla, kako bismo svakom našem gostu ponudili cijelu paletu do sada nepoznatih priča iz Srednje Dalmacije.

Kako će gosti saznati za te nove sadržaje?

-Tiskana knjižica je već dostupna na engleskom, a uskoro će biti i na drugim nama važnim jezicima, ona će biti prisutna na našim prezentacijama, a gosti će je moći dobiti i kada već stignu u županiju. To je zapravo logična veza nas kao javnog sektora sa privatnim agencijama. Njihovo je bilo da kreativno stvore nove turističke programe i to su napravili vrlo uspješno, a naše da im pomognemo da informacija o tome stigne do gostiju. Ni jednom gostu u srednoj Dalmaciji ne bi više nikada smjelo biti dosadno na odmoru, bez obzira na doba godine i na to kakvo je vrijeme.

20 posto BDP-a

Što bi, po Vama, nužno trebalo napraviti da turizam u Hrvatskoj dobije bolji status?

-Osnovno bi bilo da sa razine države dobije status najvažnije gospodarske grane u zemlji, što on sada svakako jest. To konkretno znači da bi u Vladi RH mjesto podpredsjednika morao imati ministar turizma i sa te pozicije osiguravati sektoru kvalitetnije uvjete poslovanje i izjednačenu tržišnu utakmicu sa konkurentskim zemljama. Sada nije tako i to se mora promijeniti, a davanjem potpredsjedničkog mjesta u Vladi ministru turizma cijeli sektor bi dobio važnost koja mu pripada. Ja bih volio da turizam u BDP-u ima manji udjel od sadašnjih 20 posto, jer bi to značilo da su druge gospodarske grane bolje, ali dok nije tako, svi moraju biti svjesni toga što turizam donosi našoj zemlji i tako ga tretirati.

Izvor : split-turizam.com – autor Ružica Mikačić