apartmani hrvatska Blog

Split je “Šampion hrvatskog turizma 2015”

 

 

Split je “Šampion hrvatskog turizma 2015.”, a na prigodnoj svečanosti na Peristilu ta je nagrada, koju već 40. godinu dodjeljuje “Večernji list”, uručena splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru.

Split je definitivno zaslužio tu prestižnu nagradu jer se u posljednjih desetak godina pretvorio u moderan mediteranski grad. Split pruža posjetiteljima iskustvo i osjećaj kao da se nalaze u gradu muzeju.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je da ta županija za turističku promidžbu na godinu ulaže oko osam milijuna kuna.

Prošle godine “Šampion hrvatskog turizma” bio je Trogir, ove godine Split, što znači da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrlo dobro radi na razvoju turizma, istaknuo je Ževrnja.

Turistička zajednica grada Splita može biti izuzetno zadovoljna kada je u pitanju dosadašnji tijek turističke sezone. Od početka godine ostvareno je 15% više dolazaka i 21% više noćenja u odnosu na 2014 godinu. Kolovoz bilježi odlične rezultate sa ostvarenih 103.350 dolazaka i 350.613 noćenja što je 17% više dolazaka i 20% više noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Odlični rezultati su ostvareni i u prvih 8 mjeseci sa 343.642 dolaska i 1.041.188 noćenja, što je 15% više dolazaka i 21% više noćenja u odnosu na godinu prije. Do kraja kolovoza, najviše turista je došlo Velike Britanije i Sjeverne Irske, zatim Francuske, Italije i Njemačke i drugih emitivnih država.

Ministar turizma Darko Lorencin u srijedu je u Splitu istaknuo kako je Split top destinacija Jadrana, da se treba i dalje razvijati i postati vodeća destinacija na Mediteranu.

Ključni pomaci su zabilježeni u marketingu i promidžbi, turističkoj infrastrukturi i podizanju razine atraktivnosti sa posebnim naglaskom na napredak gastronomije.

Ministar turizma je kazao kako Splitu nedostaje još 5000 kreveta s obzirom da je proteklih nekoliko godina porastao turizam u tom gradu pa je primjerice i ovogodišnje milijuntno noćenje zabilježeno krajem kolovoza, dva mjeseca ranije nego lani.

Unatoč tome što grad broji veliki broj izrazito kvalitetnih apartmana i manjih smještajnih jedinica, nedostaje mu hotelskih kapaciteta koji će uz ostalo pružiti i razvoj kongresnog turizma.