apartmani hrvatska Blog

Sezonalnost je najveći nedostatak Hrvatskog turizma

 

 

Prema posljednjim podacima DZS-a nakon lošijih podataka u srpnju, kolovoz je donio rast fizičkih pokazatelja u turizmu…

Naime, u kolovozu je ostvareno 8% više dolazaka turista u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je zabilježen rast broja dolazaka i domaćih i stranih turista (5,2% odnosno 8,2%). S druge strane, nakon pada u srpnju (-2,1% godišnje), broj noćenja turista je povećan za 5,3% godišnje te je prosječan broj noćenja po dolasku iznosio 6,2. Strani turisti koji u ukupnom broj ostvarenih noćenja čine udio od 94,1% zabilježili su porast broja noćenja za 5,4% dok su u odnosu na kolovoz 2013. domaći turisti ostvarili 2,6% više noćenja. Pri tome su među stranim gostima prevladavali gosti iz Austrije, Češke, Italije, Njemačke, Poljske i Slovenije koji su u strukturi noćenja ukupno ostvarili 69,5%.

Prema vrstama turističkih smještajnih objekata gotovo sve kategorije bilježe rast noćenja pri čemu je najveći dio (45,3%) ostvaren u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor u kućanstvima. Promatrano u razdoblju od siječnja do kolovoza ukupan broj dolazaka turista za 5,6% je veći odnosu na isto razdoblje 2013. dok je broj ostvarenih noćenja turista viši za 2,6%.

“U mjesecima pred nama niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu mogle bi doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Međutim, sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora. Stoga na razini cijele godine očekujemo godišnji rast ukupnog broja noćenja turista oko 2,5%”, objavili su RBA analitičari.

Autor : poslovnipuls.com

———————————————————————————————————————–

Privatni smještaj obuhvaća više od pola milijuna kreveta odnosno više od polovice ukupnih turističkih ležaja u nas, te ostvaruje polovicu turističkog prometa.

Usprkos svim pozitivnim činjenicama, na privatni smještaj, sobe i apartmane se više gleda kao na statusno neriješeni problem, nego što se planira program sponzoriranja ili bilo kakvih olakšica za kućanstva koja spašavaju gospodarstvo.

Privatni kapaciteti, osim toga, imaju i socijalnu komponentu u priobalju, a poglavito na otocima gdje su praktično ostali jedina gospodarska grana uz maslinarstvo i vinogradarstvo. Svaka kuća u Dalmaciji, Kvarneru i Istri ima pokoji krevet za najam koji doprinosi kućnom budžetu.