apartmani hrvatska Blog

Rusi i Poljaci velika nepoznanica za ovu sezonu…

 

 

Najave sa Poljskog i Ruskog tržišta nisu optimistične a prema prognozama, iz tih država će ih biti čak 30 do 50% manje u odnosu na prijašnje godine. Samo Poljaci su lani ostvarili 70.000 noćenja u Crnoj Gori.

Nedavni turistički sajam u Moskvi bio je zadnji pokušaj crnogorskih turističkih radnika da se stvari promjene na bolje.

Nažalost na sajmu nije bilo velikog interesa sa tog tržišta tako da očekujemo individualne posjete u privatnom smještaju kao na prošlogodišnjem nivou ali nažalost mislimo da će hotelski smještaj bilježiti minuse.

Turistički radnici u Budvi očekuju da će nedostatak turista iz Rusije biti nadomješten gostima sa drugih tržišta, iz Njemačke i Francuske.

Vjeruje se kako će festival Exit, Sea Dance Avantura, koji je lani utjecao na rast turističkog prometa za 11% u ovog ljeta dovesti još veći broj gostiju.

PR menadžer Porto Montenegra ističe da ne očekuju pad broja gostiju iz Rusije jer ta klijentela ovdje ima kupljene stanove u koje redovito dolaze.

Što se tiče tivatskog aerodroma, ruski avioprevoznici su za sezonu najavili 7,5% manje letova nego lani dok sa druge strane, nacionalna aviokompanija Montenegroairlines, utrostručiće broj letova između Crnogorskog primorja i Rusije.

Da je slabljenje rublje u odnosu na euro postao primarni problem za Ruske turiste, povrdio je jedan od vlasnika privatnog smještaja iz Tivta koji godinama posluje sa ruskim i ukrajinskim tržištem.

Iako cijene nisu povećavane u odnosu na lani, slabljenje rublje dovelo je do toga da naša ponuda za Ruse, za nepunih pola godine postane i do 25% skuplja nego lani.

Interesa ipak ima ali dosta njih inzistira na smanjenju cijena što je neobično za Ruske turiste koji su poznati kao dobri platiše i koji se manje cjenkaju od drugih.