apartmani hrvatska Blog

Rekordno ljeto na Crnogorskom primorju

 

 

Proteklog vikenda, u Crnoj Gori je registrirano blizu 100.000 gostiju odnosno 16% više nego u isto vrijeme prošle godine. 

Ovogodišnja turistička sezona prilično će nadmašiti prošlogodišnju a i neke ranije. Odličan trend, započet u julu, traje i dalje iako se bliži kraj glavne sezone. 

I dalje je najposjećenija budvanska rivijera na kojoj se trenutno odmara oko 40.000 turista. Odličnu posetu bilježe i na hercegnovskoj rivijeri, Kotoru, Tivtu i na najkrajnjem jugu gde je više turista nego krajem augusta prošle godine. 

Nema sumnje da je sezona izuzetna i da se obaraju rekordi, kako na moru tako i u planinskim centrima, kao što je Žabljak, koji bilježi jednu od najuspešnijih ljetnjih sezona. Odlične najave su i za septembar, oktobar, pa i početak novembra, naročito kada su u pitanju hoteli. Očekuje se povećan dolazak gostiju iz Zapadne Europe ali i iz Rusije.

Hoteli na budvanskoj rivijeri gotovo su popunjeni. Gostiju i te kako ima i u privatnom smeštaju ali već se osjeća odlazak gostiju iz regije radi početka školske godine.

Inače, najviše gostiju je iz Rusije, Srbije i RS. Znatno je povećan i broj turista iz Bjelorusije. Sljedi odlična podsezona – meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme i toplo more, cijene će biti niže, što je i razlog za veliki interes stranih agencija ali i individualnih gostiju.

Iako je još rano za završne rezultate, izvjesno je da će se bilježiti porast turističkih dolazaka ali nažalost izgleda da taj trend neće pratiti financijske rezultate. U NTO ističu da je do kraja jula turistički promet iznosio više od 300 milijuna eura. Ako se uzme da je august oborio sve rekorde i da slijedi odlična podsezona, izvjesno je da bi se od turizma moglo “ubrati” više od 700 milijuna eura što je otprilike na razini kao i prošle godine.