apartmani hrvatska Blog

Rani Uskrs doveo samo 70.000 gostiju

 

 

Sunčano i s rivama, parkovima i trgovima punim turista u ovogodišnju su predsezonu proteklih uskrsnih blagdana na najbolji način “uplovili” Opatija, Rovinj, Dubrovnik, Split, Hvar, Šibenik i Plitvice, ali i brojna manja mjesta čiji su se domaćini potrudili osmisliti i uljepšati boravak prvim većim skupinama gostiju.

Iako službenih podataka o pristiglim gostima još nema jer se tek prikupljaju, procjenjuje se da na Jadranu od proteklog vikenda boravi oko 60 tisuća gostiju, te još 10-ak tisuća njih u Zagrebu i na Plitvicama. Tako bi ukupan broj gostiju za ovogodišnje uskrsne blagdane, koji su kalendarski stigli 10 dana ranije nego lani, trebao biti na razini lanjskih oko 70 tisuća gostiju. Nismo u turističkom “minusu”, ali daleko smo od onoga što nam se, zbog niza za nas dobrih okolnosti, ove godine realno nudilo na pladnju u predsezoni.

Za početak smo uzeli tek manji dio toga, pa je najveći broj gostiju stigao na Jadran uoči Uskrsa iz susjedne Italije, Slovenije, Austrije te Bavarske, a najviše ih je bilo upravo u njima najbližim dijelovima Hrvatske – Istri i Kvarneru. Tamošnji su hotelijeri spremno i s puno sadržaja dočekali prve sezonske laste, pa je tako u Istri u oko 36 otvorenih hotela boravilo oko 15 tisuća turista, dok se procjenjuje da ih na Kvarneru u 28 otvorenih hotela boravi oko 14 tisuća.

Perjanice među gradovima ovogodišnje predsezone svakako su Opatija i Dubrovnik, u kojima je najveći broj hotela u punom pogonu već nekoliko dana. Tako su oba turistička bisera Jadrana ugostila za Uskrs po oko 5500 gostiju i uz Rovinj su se smjestili u sam vrh turističkog prometa u zemlji. Istodobno je Krk imao upola manji broj dolazaka i noćenja turista nego lani za Uskrs, jer je većina velikih hotela na tom otoku još zatvorena.

Opširnije : slobodnadalmacija.hr