apartmani hrvatska Blog

“Queen Elizabeth” zatvara ovogodišnju sezonu kruzera u Kotoru

 

 

Megakruzer “Queen Elizabeth” britanske pomorske kompanije “spustit će zavjesu” za ovogodišnju sezonu tokom koje su Kotorani i Bokelji ugošćavali mnoge manje ili veće putničke brodove, od onih već pomalo starijih i klasičnih, do najmodernijih tehnoloških dostignuća svjetske brodogradnje kao što je to bio potpuno novi impresivni megakruzer “Regal Princess”.

Decentna tamno siva boja trupa ovog 294 metra dugog broda, kombinovana sa bijelim nadgrađem i jarko crvenim antifaulingom na vodenoj liniji, te za “Cunard” prepoznatljivom crveno-crnom tzv. cimunjerom (dimnjakom), “Queen Elizabeth” čine odmah vizuelno povezanom sa generacijama i generacijama klasičnih transatlantika i prvih kruzera te glasovite pomorske kompanije što baštini tradiciju dugu 175 godina.

“Cunard” je jedna od najuglednijih kompanija u svijetu luksuznih putničkih brodova i ima ultrabogatu istoriju koja seže još u davnu 1839. godinu kada je njen osnivač Samuel Cunard dobio ugovor sa britanskom kraljevskom poštom da uspostavi redovan putničko-poštanski brodski servis preko Atlantika, povezujući Britaniju i SAD.

Kompanija “Cunard” je narednih više od stotinu godina bila jedna od najuticajnijih na transatlantskim rutama. U anale svjetskog pomorstva ušli su neki od njenih čuvenih transatlantika koji su se često kitili “Modrim vrpcama” – nagradama za najbrže prelaske Atlantika, a čije je osvajanje u prvoj polovini 20. vijeka, bilo pitanje nacionalnog prestiža velikih evropskih pomorskih nacija i njihovih nacionalnih brodogradnji – Britanaca, Njemaca, Francuza, Italijana…

U toj izvanredno uzbudljivoj i skupoj međunarodnoj tehnološkoj trci, krajem tridesetih godina prošlog vijeka, na navozu čuvenog škotskog brodogradilišta “John Bown” na obali rijeke Clyde, 1938. rođena je “baka” i imenjakinja aktuelne “Cunardove” kraljice – veliki transatlantik “Queen Elizabeth” od 83.637 BRT, dugačak 314 metara sa impresivnim parnoturbinskim pogonom snage čak 160 hiljada konja.

Opširnije:  vijesti.me – izvor

Veliki izbor privatnog smještaja u Kotoru