apartmani hrvatska Blog

Putničke agencije u Hrvatsku u 2015. dovele 2 milijuna stranih turista

 

 

Posredstvom domaćih putničkih agencija u Hrvatsku je na višednevna putovanja prošle godine došlo gotovo 2 milijuna stranih turista koji su ostvarili 13,3 milijuna noćenja, što je 4, odnosno 3 posto više u odnosu na 2014., podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o podacima iz godišnjeg istraživanja DZS-a broju i prometu putničkih agencija, kojih je u Hrvatskoj prošle godine poslovalo 1.053 s ukupno 4.770 zaposlenih, od kojih 2.930 za stalno.

Od ukupnog broja stranih turista koji su u Hrvatsku prošle godine došli posredstvom domaćih agencija, najviše ih je, 27,3 posto ili 546,4 tisuće, bilo iz Njemačke, što je 8 posto više nego u 2014., a Nijemci su ostvarili i najviše ‘agencijskih’ noćenja, 31,5 posto ili 4,2 milijuna, što je 9,3 posto više.

Svi ostali strani turisti su u dijelu stranih noćenja posredstvom agencija ostvarili znatno manje udjele od Nijemaca, ispod 10 posto, pa su tako na drugom mjestu s udjelom u stranim noćenjima od 9,8 posto turisti iz Ujedinjene Kraljevine, a treći Talijani, s udjelom od 6,6 posto. Slijede Česi sa 6,4 posto agencijskih stranih noćenja, Austrijanci i Poljaci sa po 6 posto, Slovenci sa 4,5 posto te Francuzi sa 4 posto.

Izvješće pokazuje i da su od tih prvih osam tržišta, uz Nijemce, poraste noćenja posredstvom agencija ostvarili još Slovenci, Britanci i Austrijanci, dok su ostali ostvarili pad noćenja, od kojih najveće od 17, odnosno 10 posto Poljaci i Francuzi.

Najveći pad noćenja preko domaćih agencija zabilježen je pak s ruskog tržišta, od čak 54 posto. Pritom je posredstvom agencija lani došlo 51 posto manje Rusa nego godinu dana prije, odnosno njih tek 18,2 tisuće.

Strani turisti su u agencijskim aranžmanima u Hrvatskoj prošle godine najviše noćili u hotelima i aparthotelima, njih nešto više od 45 posto, te potom u obiteljskom smještaju, njih oko 40 posto, dok su ostali birali druge vrste smještaja (kampove, turistička naselja i ostalo).

Domaći turisti manje višednevno putovali preko agencija

Domaći turisti su, za razliku od stranih, prošle godine za svoja višednevna putovanja manje koristili usluge domaćih agencija. Ukupno ih se za to odlučilo 520,2 tisuće ili 4 posto manje nego u 2014., a na tim su putovanjima ostvarili i 6 posto manje noćenja ili 2,1 milijun….

Opširnije : nacional.hr  [izvor]