apartmani hrvatska Blog

Prvi čarter letovi iz Kine stižu u Zadar

 

 

Prvi čarter-letovi iz Kine u Hrvatsku stižu već u veljači 2015. Tri puta mjesečno čarteri će slijetati u zračnu luku Zemunik u Zadar. Kineski turisti će stizati iz grada Chongquinga (38 milijuna stanovnika) i to u predsezoni i posezoni, što je zadarskim turističkim radnicima jedan od najvažnijih motiva za sklapanje ovog velikog posla.

Nedavno nakon posjete kineske delegacije početkom listopada, prošlog tjedna u Ministarstvu turizma je održan zajednički sastanak svih zainteresiranih u ovom projektu, od kineskih turoperatora i turističkih predstavnika te Chinese Southeast European Business Associationa (CSEBA), poslovnog udruženja koje je potpisalo ugovore o realizaciji ovog projekta.

Tijekom prošlomjesečnog posjeta hrvatske delegacije u Šangaju svi kineski partneri su iskazali izniman interes za Hrvatsku preko čarter i izravnih avionskih linija. HTZ je u sklopu programa zajedničkog oglašavanja na stranim tržištima već rezervirao i financijska sredstva za kineske tvrtke koje će sudjelovati u direktnom predstavljanju Hrvatske na kineskom tržištu.

Idući sastanak agencija s kineskim partnerima bit će u Chongqingu kako bi se, osim potpisa glavnog ugovora o suradnji s aviokompanijama, što prije odredio i datum početka letova te zadovoljile određene administrativne procedure.

U početku se kao destinacija za slijetanje kineskih čartera spominjao Dubrovnik ali na kraju je kao baza za ovaj veliki posao ipak izabran Zadar zbog odlične prometne povezanosti te pozicije Zadra odakle će kineski turisti moći obilaziti Hrvatsku ali i susjednu Italiju.