apartmani hrvatska Blog

Promjene u objavama turističke statistike

 

 

S obzirom da je ove godine s primjenom krenuo novi sustav prijave i odjave turista eVisitor, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) neće ove godine objavljivati svoju mjesečnu turističku statistiku, jer je metodologija u tom sustavu kompletno drugačija i na mjesečnoj bazi nije usporediva s lanjskom godinom.

“Mjesečne statističke objave imat ćemo ponovo od iduće godine, jer će s obzirom na istu metodologiju biti moguće uspoređivati podatke, što za sada nije moguće. Stoga je odlučeno da će se za mjesečnu usporedbu podataka koristiti podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) jer njima i dalje turističke zajednice na istim obrascima kao i prije dostavljaju podatke”, ističu za Hinu iz Glavnog ureda HTZ-a.

S obzirom na to, prvi podaci o dolascima i noćenjima turista u ovoj godini objavljeni su za mjesec siječanj krajem prošlog tjedna, odnosno 24. ožujka, a DZS ih je objavio s odgođenim rokom s obzirom da je prvobitni (originalni) rok bio 8. ožujka.

U idućim mjesecima DZS će, kako stoji u njihovom kalendaru, turističku statistiku dolazaka i noćenja objavljivati otprilike u prvih deset dana mjeseca. Slijedom toga, podaci za veljaču bit će objavljeni 7. travnja i tako dalje za svaki mjesec, dok je svoju turističku statistiku HTZ do sada objavljivao otprilike mjesec dana prije DZS-a, odnosno mjesec za mjesecom (za siječanj u veljači, za veljaču u ožujku itd.).

Razlika je do sada bila u većem obuhvatu HTZ-ove statistike nego što je DZS-ova koja fizički turistički promet (dolasci, noćenja) prati kroz nekoliko razdvojenih statističkih izvještaja (u komercijalnim smještajnim objektima, nekomercijalni turistički promet u kućama i stanovima za odmor i još neke).

Nulta godina eVisitora

Podsjećajući kako je novi sustav prijave i odjave turista eVisitor u punu primjenu na nacionalnoj razini krenuo s 1. siječnja ove godine, sukladno Pravilniku o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turističkoj zajednici, iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da je time od 1. siječnja prvi put ustrojen i jedinstven sustav prijave i odjave turista koji predstavlja središnje mjesto evidencije turista i upravljanja podataka o turistima u Hrvatskoj.

“S obzirom da je sustav eVisitor u punoj primjeni od 1. siječnja te da su od tada svi obveznici na području Hrvatske u obvezi unosa i dostave podataka u taj sustav, odlučili smo ukloniti sve uočene probleme i nedostatke, od pogrešaka u prijenosu podataka i izostanka unosa podataka od strane pojedinih korisnika do općenito pogrešnih unosa i druge te ovu godinu što se eVisitor sustava tiče proglasiti nultom godinom”, kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Dodaju da će stoga kao službene mjesečne podatke, naročito u smislu relativnih podataka kretanja turističkog prometa, koristiti podatke DZS-a kako bi se “osigurala najveća moguća preciznost u smislu praćenja relativnih pokazatelja kretanja turističkog prometa, jer DZS radi istom metodologijom kao i lani”.

Iznose i podatak da je na dan 17. ožujka ove godine u sustav eVisitor (ručno od strane sustava turističkih zajednica) uneseno 70.563 smještajnih objekta, uz napomenu da je ove godine cilj stvoriti bazu s kojom će idućih godina putem iste metodologije moći uspoređivati podatke te dok se eVisitor ne doradi i usavrši te tako postane i službena statistika HTZ-a.

eVisitor je informacijski jedinstveni i centralizirani sustav usklađen s trendovima i zakonima u kojeg svi obveznici prijave i odjave turista moraju prijaviti turiste. Obveznici su, pak, pružatelji usluga smještaja, a pristup sustavu ima i 300-njak turističkih zajednica te tijela državne uprave vezana za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti – Turistička inspekcija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Porezna uprava, Carinska uprava, Državni zavod za statistiku i dr.

Sustav je, osim za prijavu i odjavu turista, osmišljen i za prikupljanje te obradu podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim objektima, kao i za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe te za obradu i analizu podataka za statistička izvješća u realnom vremenu.

Besplatno je dostupan svim korisnicima putem Interneta kao web aplikacija.

Inače, HTZ je tijekom uskrsnih blagdana organiziro i informatička dežurstva, radi potpore u primjeni sustava eVisitor.

Također su, s obzirom da su tijekom dosadašnjeg korištenja sustava eVisitor uočena određena različita tumačenja, odnosno različite primjene propisa, pripremili i pregled učestalih upita, odnosno tumačenja Zakona o boravišnoj pristojbi i vezanih provedbenih propisa. (Hina/FaH)