apartmani hrvatska Blog

Procvao turizam u Gorskom kotaru

 

 

Nemaš gdje smjestiti turiste… to se zove muka. Na takvim je mukama ove godine, posebice ove ljetne sezone Gorski kotar, koji je nakon nekoliko godina stangacije turistički procvao. Pretežito se to odnosi na Fužine, gdje je uglavnom gotovo nemoguće, a najčešće nemoguće naći slobodnu sobu. Iznajmljivači muku muče kud s turistima i teška srca šalju ih na neka druga vrata, najčešće u okolne općine i gradove.

– Što da vam kažem? Da mi sad dođe ne znam tko, nemam kamo s njim. Puna sam skroz. Meni je svake godine sve bolje i bolje, zato sam proširila smještajni kapacitet još jednim apartmanom i sada mogu primiti 11 ljudi u tri apartmana. Do današnjeg dana ove godine imam 1.300 noćenja, a lani sam ih cijelu godinu imala 850, s tim da za idući mjesec već imam više od 200 rezervacija, kaže nam Sabina Urbanc, iznajmljivačica apartmana »Sabina« u Fužinama. Njeni su gosti, kaže, uglavnom iz Hrvatske. Prosječno ostaju dva do tri dana, no, ima i drastičnih iznimaka.

– Za tri dana mi dolaze gosti iz Zagreba, jedan stariji bračni par koji k meni dolazi već pet godina zaredom i, kao i obično, ostat će tri tjedna. Dolaze mi sad još jedni gosti iz Zagreba, odvjetnici, oni će ostati mjesec dana. I oni su već bili kod mene i nisu išli na more za boravka u mom apartmanu, radije idu na razne izlete u okolici, jer više vole gorske krajeve. Imam 70 posto domaćih gostiju, najviše iz Zagreba, ali ima ih i iz Istre. Inozemni gosti dođu u prolazu, dok putuju na more, ali svaki koji je došao, vratio mi se, kaže Sabina.

Apartmane u Fužinama iznajmljuje i Sanja Rački. Njeni apartmani »Erika« primaju osam ljudi, a i ona je trenutačno puna.

– Puno više gostiju imam ove godine, nego lani, najviše domaćih, a oko 30 posto stranaca. Primjećujem da sve više mojih gostiju koristi blizinu mora, pa skoro svakodnevno idu na plažu i vrate se, osobito oni koji ostanu tjedan dana. U rujnu i listopadu tradicionalno mi dođu Dalmatinci, iz Splita i Zadra, i to također iznajmljivači apartmana. Oni se dođu odmoriti od sezone, kaže Sanja i ističe da joj je prošlogodišnja sezona bila lošija od 2013. godine, a da joj je jedina zamjerka za ovu sezonu što katkad nema kud s gostima.

Hotel »Bitoraj« u Fužinama trenutno nema ama baš ni jedan slobodan krevet, od njih 50….

Opširnije : novilist.hr – izvor