apartmani hrvatska Blog

Prednosti i nedostaci turizma za povijesnu jezgru Trogira

 

 

Nakon Dubrovnik i Splita došao je na red i Trogir… Komercijalizacija povijesne jezgre i iseljavanje građana pred najezdom turističke monokulture u Trogiru zapravo nije iznenađenje.

Grad Trogir pod zaštitom je UNESCO-a i u posljednje vrijeme suočen je s izazovom turističke komercijalizacije te bilježi zabrinjavajući trend iseljavanja stanovnika iz povijesne jezgre, o čemu se raspravljalo na nedavnoj javnoj tribini koju je organizirao nezavisni gradski vijećnik Mario Derossi u ispunjenoj dvorani Muzeja Grada

Brojke još uvijek nisu dramatične, ali ipak u posljednje dvije-tri godine broj stanovnika otoka na kojem je smješten srednjovjekovni grad pao je s oko tisuću na približno osam stotina. Derossi je kao dokaz ponudio egzaktne brojke, važeći popis birača.

Sociolog Mirko Petrić, istaknuti kritičar turističke monokulture i devastacije urbanih povijesnih jezgri, Trogirane je upozorio na buduće trendove te skrenuo pažnju na činjenicu da ovo što se sada događa nije iznenađenje. ‘Komercijalizacija povijesne jezgre i odumiranje života u dalmatinskim povijesnim gradovima posljedica su i dio šireg trenda financijske, nekretninske i turističke globalizacije. Dubrovnik je prošao kroz drastične promjene i praktički je već kapitulirao, a u Splitu je taj proces gotovo pri kraju. Ono što zabrinjava je da institucije nisu ponudile pravi odgovor za vrlo ozbiljan problem’, naglasio je Petrić.

Opširnije….