apartmani hrvatska Blog

Pojednostavnjena procedura plaćanja PDV-a za iznajmljivače

 

 

Za 60 tisuća iznajmljivača/mikro-poduzetnika, zahvaljujući inicijativi HGK, od ožujka je na raspolaganju nova usluga Financijske agencije; izrada i slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna ili samo slanje bez izrade, koja će im smanjiti nepotrebnu administraciju prilikom plaćanja PDV-a te tako olakšati poslovanje, rečeno je na brifingu za medije koji se održao u HGK…

„U Hrvatskoj postoji oko 60 000 mikro-poduzetnika koji godišnje ostvaruju više od 22 milijuna noćenja, a svi oni nailaze na probleme zbog europske legislative koja propisuje da se PDV mora platiti na proviziju na usluge inozemnih posrednika.

Dosadašnja su iskustva, naime pokazala velike razlike u postupanju posrednika, od neispravno ispostavljenih računa do njihova potpuna izostanka pa je HGK inicirala rješavanje tog problema“, objasnio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Članica Uprave Fine Ivna Šegon istaknula je važnost nove usluge koja „Malim poreznim obveznicima“ – iznajmljivačima paušalistima koji koriste usluge posredovanja stranih agencija, omogućuje jednostavnije i brže poslovanje te naglasila kako je riječ o jednoj od usluga namijenjenim građanima te malom i srednjem poduzetništvu kojima se Fina potvrđuje kao jedinstveno mjesto posredovanja između korisnika i državnih institucija.

Direktorica Fininog Sektora financijskih i elektroničkih usluga Marijana Gašpert, ukratko je predstavila osnovne informacije o usluzi te pojasnila način njenog ugovaranja. Fina će uslugu obavljati u ime korisnika usluge, a na temelju punomoći koju korisnik sklapa s Finom i Poreznom upravom. „Sve što korisnici ove usluge trebaju napraviti je zatražiti PDV identifikacijski broj od Porezne uprave, potpisati punomoć i pristupnicu s Finom, donijeti račune stranih agencija u Finu, obaviti uplatu PDV-a na državni proračun te čuvati potvrde i dokumente dobivene od Fine u elektroničkom obliku“, pojasnila je voditeljica Centra usluga za građane i malo i srednje poduzetništvo Fine Vera Fistrić.

Cijena usluge za izradu i slanja obrazaca u sustav ePorezna iznosi 28 kn + pdv/po obrascu za formiranje i slanje PDV obrasca u sustav ePorezna, 40 kn + pdv za formiranje i slanje PDV i PDV-S obrasca u sustav ePorezna te 12 kn + pdv/po obrascu za uslugu slanja obrazaca u sustav ePorezna.

Kako bi informirali korisnike o novoj usluzi Komora pokreće i radionice za iznajmljivače jer je, naglašava direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić, ključ uspjeha u pravodobnom i konzistentnom informiranju, kako iznajmljivača tako i turističkih zajednica i udruga.

Također je naglasila kako će provedba ove usluge donijeti nove prihode državnom proračunu. Konzervativna procjena govori o cca 120 milijuna kuna prihoda godišnje s velikom tendencijom daljnjeg rasta u skladu s rastom online prodaje u turizmu.

Zaher je za kraj zahvalio Fini na odličnoj suradnji koja će se nastaviti i u budućnosti te naglasio kako je upravo suradnja Fine i HGK odličan primjer zajedničkog djelovanje institucija, a sve kako bi se olakšalo poslovanje gospodarstvenicima.

„Takva vrsta sinergije u praksi znači više od mnogih papirnato i politički proklamiranih gospodarskih politika i reformi. U ovom se slučaju, konkretno radi o 60 tisuća mikro-poduzetnika kojima je ovom uslugom direktno olakšano poslovanje“, zaključio je Zaher.

Izvor: poslovnipuls.com