apartmani hrvatska Blog

Pauletić o lošim iskustvima s HTZ-om…

 

 

Robert Pauletić, zamjenik ministra turizma, u Studiju 4 HRT-a govorio je o rasipanju novca i sporom radu HTZ-a.

Sviđa mu se ideja ministra Klimana o uvođenju kartica s pogodnostima za domaće turiste, po uzoru na veliki uspjeh SZEP kartica u Mađarskoj. U nekoj mjeri Hrvatska će profitirati od situacije na Sjeveru Afrike, smatra Pauletić, a na nama je da putnike koji prvi put dođu u Hrvatsku natjeramo da se vrate opet. Zadovoljan sam suradnjom s ministrom Klimanom, ima mnogo dobrih ideja –  recimo pomicanje početka školske godine na kasnije kako bi domaći turisti mogli na povoljnije aranžmane.

Tužna je priča s ruskim turistima, kojih je 2012. bilo više od 200 tisuća, a od tada taj broj je u padu i lani ih je bilo gotovo pola manje. Ruski turisti ostaju osam dana i među najboljim su potrošačima (troše prosječno 120 eura dnevno) pa je izgubljeno 90 milijuna eura.

Pauletić je preko Hrvatske turističke zajednice  pokušao reklamirati našu predsezonu, ali nakon mjesec dana zavlačenja HTZ je odustao od projekta i odgodio ga za sljedeću godinu. Moja bi firma taj posao obavila u dva dana, napominje Pauletić.

I inače ima loša iskustva s HTZ-om – ušao sam dublje u taj sustav. Troše ogromne novce, njihov je budžet više od 300 milijuna kuna – od toga iz proračuna prošle godine 78 milijuna a ove godine 44. Nekoliko je razloga za rez – čelnici HTZ-a prošle su godine oročavali sredstva što pravno vjerojatno nije dopušteno. Kad su to vidjeli ministri, tolik su im iznos ove godine oduzeli. Sad nedostaje novac za udružena oglašavanja s tour operatorima, ali i aviokompanijama, kaže Pauletić.

Neću odstupiti od ideje da se otvori Ured Ministarstva turizma u Dalmaciji, čemu se mnogi protive, a ako se to ne dogodi otići ću, naglasio je. To je potrebno i simboličan je čin decentralizacije. Srednja Damacija zapostavljena je u svakom pogledu.

Većim problemom smatra rasipanje novca HTZ-a, o čemu dnevno od kolega iz branše dobiva desetke prijava. Jedan od takvih primjera je monopolitski ugovor s firmom MediaCom koja je plaćena 45 milijuna kuna godišnje, od čega 26 milijuna kuna za internetsku kampanju. Svi se stručnjaci slažu da bi puno bolje bilo da predstavnici HTZ-a izvan Hrvatske sudjeluju sami u tome, jer inače im se funkcija svodi na transmisiju novca države prema reklamnim agencijama. Koji je onda njihov posao? Pita se Pauletić.

Pauletiću imponiraju poštenje i uspjesi Mosta, Kovačića i Petrova i zato se odlučlo uključiti u politiku. Većini gledateljstva još je uvijek poznatiji kao pobjednik Kviskoteke i drugih kvizova, putopisac, književnik. Kao Mostovac dobro surađuje s HDZ-om i smatra normalnim da se u prvoj ovakvoj vlasti događaju prepirke, dobro je što iz njih proizlaze pomaci, jer nijedna strana ne može raditi što želi.

Osobno smatram da je ovo najbolja moguća kombinacija, uz malo hladne glave i više popuštanja sa strane HDZ-a, mogli bi provesti reforme da narod počne dobro živjeti. Mediji to pokušavaju minirati, ali nadam se da će vlast izdržati, zaključio je.