apartmani hrvatska Blog

Otok Korčula među najpoželjnijima svjestskim destinacijama

 

 

Ugledni magazin The New York Times, uvrstio je otok Korčulu među najpoželjnije svjetske destinacije ove godine. Kako su naveli da je broj prelijepih destinacija u svijetu velik, izbor nije bio lak pa ga stoga suzili na popis od 52 top lokacije koje preporučaju svojim čitateljima.

Hrvatska se zahvaljujući ljepotici s juga, našla tako na sedamnaestom mjestu u društvu turističkih sila kao što su Kuba, Švedska, Toronto u Kanadi, Argentina Kine, Meksika..

Pod motom “Iskusite autentičan život na dalmatinskoj obali”, Korčulu su portretirali kao skromnog susjeda otoka Hvara, sa netaknutom većom površinom otoka koja je ispresijecana manjim ribarskim mjestima i malim pješčanim plažama.

Preporuka posjetiteljima je da se ne fokusiraju samo na Stari grad poznat po Marku Polu, već da iznajme moped i krenu prerma zapadu te kroz maslinike i šume isprobaju zaštitni znak korčule kao što je bijelo vino Grk ili istraže šarmantne obiteljske vinarije.

Ostale top destinacije kao i preporuke za 2016 godinu NYT, potražite ovdje.

Vina otoka Korčule

Otok Korčulu su stari Grci nazvali Korkyra Melaina, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao Corcyra Nigra, Crna Korčula.

Ime zahvaljuje bujnoj mediteranskoj vegetaciji, a danas je, osim po prirodnim ljepotama i izuzetnoj kulturnoj i gastronomskoj baštini, poznata i po tisućljetnoj tradiciji izrade vrhunskih vina. Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa – u središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk.

Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali. Dakle poslušate li preporuku uglednog krenete li na jug posjetiti ovaj doista poseban otok, a u potrazi ste za dobrim vinarijama, na ovom linku pronađite popis vinarija koje trebate posjetiti.

Dobro došli na Korčulu!

Izvor : hotspots.net.hr