apartmani hrvatska Blog

Opsada turista – traži se krevet više

 

 

U ovom periodu pronaći odgovarajući smještaj, prava je lutrija.

Traži se krevet više. Velike gužve traju od 1. augusta i samo se pojačavaju. Hoteli su dupke puni a u privatnom smještaju nađe se po neka prazna soba.

U srcu smo sezone. Navala je gostiju iz regije ali i Rusije i zemalja Zapadne Europe. Stigli su u većem broju i Italijani, u čijoj zemlji je počeo “feragosto”. Savjetujemo svima koji kreću na našu rivijeru da rezerviraju smještaj preko agencija ili u direktnom kontaktu s domaćinima putem interneta ili telefonskim putem.

Zvanično je na budvanskoj rivijeri registrirano više od 60.000 gostiju. Sudeći po gužvama na plažama, šetalištima, u marketima i naročito na saobraćajnicama uz obalu, ta cifra je puno puno veća. Upućeni kažu da se od Jaza do Buljarice odmara i do 40.000 “ilegalaca”.

Pravi krkljanac vlada i na jugu. Pod opsadom turista su Sutomore, Bar i posebno Ulcinj. Registrirano je oko 16.000 turista a računa se da ih je u “crnom tržištu” dvostruko više. Opet takozvani “ilegalci”.

U Ulcinju, kao i ranijih sezona goste uopće ne broje. Jedan stariji Ulcinjanin kaže da se po nekim procjenama, na pješčanim plažama odmara blizu 100.000 turista. U većem djelu to su oni neprijavljeni.

Turistički putevi prvih dana ove sedmice uveliko vode i u Boku kotorsku. Gostiju je svuda više nego lani a naročito u Tivtu i Kotoru, mada vri i na Hercegnovskoj rivijeri.

U gužvi, koja je znatno nadmašila prošlogodišnju u isto vrijeme skočile su i cene. U prosjeku cijena ležaja kreće se od 10 do 20 eura. U ponudi su i jednosobni stanovi i garsonjere čiji dnevni najam košta u prosjeku od 40 do 60 eura, ovisno o broju gostiju.

Ovih dana najviše posla imaju takozvani dileri – ulični prodavači soba kod kojih se uvijek pronađe smještaj. Preplavili su ulice i trotoare Budve ali i drugih mjesta. Uprkos kaznama koje im prijete od inspekcije, napadaju pristigle vozače automobila stranih tablica sa svih strana. Turisti koji traže smještaj koče automobilima pred tablama “sobe” što povremeno dovodi do velikih zastoja u prometu i nervoze kod ostalih vozača.