apartmani hrvatska Blog

Odlični rezultati u siječnju najavili dobru turističku 2015. godinu…

 

 

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu, u mjesecu siječnju 2015. godine, ostvareno je 107 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 17 posto te 313 tisuća noćenja što predstavlja porast od 19 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Strani su turisti ostvarili 65 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 29 posto i 184 tisuće noćenja što predstavlja rast od 27 posto u odnosu na siječanj 2014. godine. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 3,5 posto te u noćenjima od 9 posto.

„Odlični rezultati turističkog prometa od plus 17 posto u dolascima i plus 19 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu izuzetno vesele. Posebno bih istaknuo više od 20 tisuća noćenja turista iz BiH i Italije, te više od 10 tisuća iz Slovenije. Također, bilježimo gotovo 30 posto više dolazaka stranih turista te 27 posto posto više noćenja stranih turista. Posebno dobar siječanj ponovno bilježe Splitsko-dalmatinska županija, Kvarner te grad Zagreb, ali i Ličko-senjska županija koja bilježi porast u noćenjima od čak 54 posto“, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

S ministrom se složio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je izrazio nadu da će i nadolazeći mjeseci pratiti ove odlične rezultate. „U mjesecu siječnju smo doista ostvarili ohrabrujuće brojke koje sugeriraju kako smo na pravom putu u smislu jačanja predsezone. Hrvatska kao turistička destinacija doista ima što za ponuditi izvan glavnog dijela sezone kada sunce i more nisu naš glavni proizvod, a najbolji primjer je grad Zagreb koji aktivno i efikasno provodi politiku destinacijskog menadžmenta“, rekao je direktor Ivičić.

Prema udjelu u noćenjima najbolje rezultate je postigao grad Zagreb s 40 tisuća dolazaka (rast od 20 posto) i 80 tisuća noćenja (rast od 23 posto). Slijede Kvarner s 21 tisućom dolazaka (rast od 23 posto) i 63 tisuće noćenja (rast od 29 posto), Istra s 13 tisuća dolazaka (pad od 4,5 posto) i 60 tisuća noćenja (rast od 7 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 12 tisuća dolazaka (rast od 21 posto) i 43 tisuće noćenja (rast od 39 posto) te Dubrovačko-neretvanska županija s ostvarenih 11 tisuća dolazaka (rast od 10 posto) i 37 tisuća noćenja (rast od 4 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj ostvareno 6 tisuća dolazaka (rast od 29 posto) i 16 tisuća noćenja (rast od 14 posto), u Šibensko-kninskoj 2 tisuće dolazaka (rast od 8 posto) i 8 tisuća noćenja (rast od 7 posto), dok je u Ličko-senjskoj ostvareno 3 tisuće dolazaka (rast od 70 posto) i 4 tisuće noćenja (rast od 54 posto).

Pet zemalja koja su nam najjača tržišta u mjesecu siječnju po udjelu u noćenjima su: Italija (25 posto više noćenja), BiH (6 posto više noćenja), Austrija (24 posto više noćenja), Njemačka (24 posto više noćenja) i Slovenija (39 posto više noćenja). Velike poraste u noćenjima bilježimo i na dalekim tržištima kao što je primjerice korejsko s porastom od 167 posto u noćenjima (ukupno 14 tisuća noćenja) ili američko s porastom od 58 posto u noćenjima (ukupno 7 tisuća noćenja).

Izvor : mint.hr