apartmani hrvatska Blog

Odlična turistička suradnja Hrvatske i Slovenije

 

 

Ministar turizma Lorencin jučer je službeno posjetio Sloveniju, gdje je sa ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravkom Počivalšekom razgovarao o turističkoj suradnji Hrvatske i Slovenije te o mogućim novim zajedničkim projektima.

Ministri su razmijenili informacije o aktualnosti turističkog sektora i statističkim podacima o turističkom prometu u prošloj godini te aktivnostima i mjerama za pripremu turističke 2015. i 2016. godine. Oba ministra su se složila da je suradnja na području turizma jako dobra ali da postoji još niz mogućnosti za dodatno unaprijeđenje.

„Hrvatska i Slovenija imaju vrlo dobru turističku suradnju u segmentu zajedničkog predstavljanja na dalekim tržištima koje je pokazalo jako dobre rezultate. Slovenski turisti su među najvjernijim i najbrojnijim gostima na našoj obali ali i domaći turisti su česti gosti u Sloveniji, posebice u zimskim mjesecima. Dakle, suradnja i turistička razmjena između zemalja zaista je na viskom nivou, a vjerujem da ćemo je kroz buduće zajedničke projekte dodatno unaprijediti te da će Hrvatska i Slovenija postati još snažniji turistički partneri“, rekao je hrvatski ministar Lorencin.

„Slovenija i Hrvatska jako dobro surađuju na području turizma. Želio bih svakako istaknuti zajedničke promocijske aktivnosti na udaljenim tržištima. Zaključili smo s ministrom Lorencinom da postoji još niz mogućnosti za nadogradnju suradnje, posebice u investicijama u turizam obiju država i u stvaranju zajedničkih turističkih proizvoda. Mnogo zanimljivih projekata bilo je realizirano u okviru međugranične suradnje, a nekoliko će biti također realizirano i u novoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. Republika Hrvatska spada među naša najvažnija turistička tržišta. Hrvatski turisti posjećuju Sloveniju uglavnom u zimskim mjesecima, zato im se želimo predstaviti kao zelena, aktivna i zdrava destinacija koja je zanimljiva i u ljetnom periodu“, istaknuo je ministar Počivalšek.

Osim što je Hrvatska vrlo popularna destinacija među slovenskim turistima koji čine oko 11% udjela u ukupnom turističkom prometu, na sastanku je istaknuto i kako Hrvatska spada među najvažnija emitivna tržišta u Sloveniji. Prošle su godine hrvatski turisti po broju dolazaka bili na četvrtom, a po broju noćenja na šestom mjestu, što je udio od 5% u ukupnom turističkom prometu Slovenije.