apartmani hrvatska Blog

NP Mljet slavi 54. rođendan !

 

 

Povodom “rođendana” tj. proslave 54. obljetnice osnivanja NP Mljet održava se dvodnevna manifestacija “Dani otvorenih vrata”.

Danas na Otočiću sv. Marije slijedi predstavljanje nove web stranice NP Mljet putem koje će posjetitelji moći kupiti e-ulaznicu u Nacionalni Park Mljet. 

Ako niste znali…..Sjeverozapadni dio otoka Mljeta Nacionalnim parkom proglašen je 11. studenog 1960. godine zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Najstarije je morsko zaštićeno područje na Sredozemlju. Više od 85 posto kopnenog dijela Parka prekriveno je šumom i makijom. Guste šume alepskog bora i hrasta crnike nadaleko su proslavile cijeli Mljet – njihova iznimna krajobrazna vrijednost donijela mu je titulu Zelenog otoka.

U Parku se nalaze i dobro očuvani fragmenti mediteranske prašume – izvorne šume hrasta crnike i crnog jasena. Najistaknutiji fenomen NP-a su dva slana jezera, poznata kao Veliko i Malo jezero. Područje su u 12. stoljeću nastanili benediktinski redovnici i proširili kanal prema otvorenu moru.

Vrijednosti Nacionalnog parka Mljet pridonosi i bogata kulturno-povijesna baština. U Velikom jezeru nalazi se Otočić sv. Marije s drevnim benediktinskim samostanom i crkvom, utemeljenim još u 12. stoljeću, a u naselju Polače nalaze se ostaci ranokršćanske bazilike, rimske palače i termi.

Kako bi se dodatno podigao turistički potencijal Parka JU NP Mljet, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuli su projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna koji obuhvaća izgradnju Velikog mosta, obnovu i uređenje zone pristaništa, koji uključuje uređenje samog pristaništa za brodove, posjetiteljskog centra, upravnog objekta i pratećih sadržaja, zatim razvoj i unaprjeđenje poučnih staza te unaprjeđenje sustava e naplate i kontrole ulaznica.

Ministarstvo zaštite okoliša, Nacionalni park Mljet i Dubrovačka biskupija pripremaju projekt obnove i rekonstrukcije benediktinskog samostana na Otočiću sv. Marije, vrijedan oko 30 milijuna kuna, a financirat će se sredstvima europskih fondova….