apartmani hrvatska Blog

Neodoljivi šarm starih hotela

 

 

Svi se slažu da su velelepna turistička naselja – Dukljanski vrtovi, Luštica bej, Porto Montenegro… ne samo obogatila turističku ponudu Crne Gore, veći privukla inostrane investitore. No, nepravedno bi bilo, uz sve uvažavanje novih turističkih sadržaja, ne odati počast starim, ali i dalje veoma atraktivnim hotelskim objektima u Budvi i Petrovcu, od kojih su neki izgrađeni i prije Drugog svetskog rata. Riječje o Svetom Stefanu, Miločeru, hotelskom kompleksu Slovenska plaža, kao i o hotelima Mogren i Palas.

Jedan od razloga što se i dalje visoko kotiraju na turističkoj mapi leži u činjenici što osim turističke vrijednost imaju i dušu. Možda će ovo izgledati kao žal za prošlim vremenima i floskulama tipa “ranije je sve bilo bolje i ljepše”, ali ovdje nije riječo tome, većo kvalitetu objekata, a dodatnu vrijednost dali su zaposleni. A većina vrsnih turističkih radnika, koji su decenijama strpljivo stvarali turistički imidžBudve, pa i cijele Crne Gore, uglavnom su dolazili iz okolnih sela, sa područja Paštrovića i Grblja. Oni su svoju tradicionalnu gostoljubivost vješto pretočili u turističku ponudu. Dovoljno je reći Palas, Slovenska plaža, Mogren i znati da je riječo vrhunskim objektima i isto takvoj usluzi, vrsnim konobarima, a naročito kuvarima koji su postali poznati i van granica Crne Gore.

Hotelska grupa Budvanska rivijera A.D. (u većinskom vlasništvu države) najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori u čijem sastavu se nalaze četiri hotela: Palas i Castellastva u Petrovcu, turističko naselje Slovenska plaža i hotel Aleksandar u Budvi (gad hotel Sveti Stefani, vila Miločer i hotel Mogren takođe su u sastavu ove HG, ali su izdati u višedecenijski zakup). Ova četiri hotela raspolažu sa 3.866 kreveta i to u različitim kategorijama. Zahvaljujući njima, kao i još nekim u Bečićima, Rafailovićima, Perazića dolu, Budva je s razlogom zaslužila epitet metropola crnogorskog turizma.

I Palas i Castellastva, Slovenska plaža i hotel Aleksandar nalaze se na izvanrednim lokacijama, maltene na pjenu od mora, okruženi zelenilom, blizu gradskog jezgra a opet daleko od buke. Hotel Aleksandar sa tri zvjezdice, smješten takođe u Budvi, ima 158 smještajnih jedinica i u njemu se uvijek traži mjesto više. Hotel Palas je objekat po kome se prepoznaje Petrovac, iako je i u ovom mjestu kao i u ostalima na Crnogorskom primorju, izgrađeno a i dalje se grade luksuzni apartmani, mali hoteli. Izgrađen 1983. godine a renoviran 2011. godine, hotel je sa četiri zvezdice plus smješten na samoj obali mora i jedan je od prestižnijih u Crnoj Gori. U blizini Palasa je hotel Castellastva, koji je stariji od Palasa (izgrađen je prije četiri decenije, ali je renoviran i kategorisan sa četiri zvjezdice), a i ovaj hotel poput Palasa ima sve sadržaje koji podrazumijeva ovu kategoriju. Hotel Mogren, iako je izdat u zakup, objekat je koji znači više od hotela, simbol Budve, to je kultno mjesto za ispijanje prve jutarnje kafe mještana. Nalazi se na samoj obali pored čuvene plaže Mogren po kojoj je i dobio ime, a izgrađen je daleke 1934. godine.

I tako. Iako Budva ima turističkih objekata za svačiji džep, počevši od mladih sa skromnim džeparcem do onih za probirljivi džet-set, Palas, Castellastva, Slovenska plaža, Aleksandar i Mogren su hoteli koji su stvorili i očuvali imidžBudve. I, što je najvažnije, gosti to znaju da cijene i zato ovi hoteli uvijek bilježe rekordnu posjećenost tokom sezone.

U carstvu Slovenske plaže

Poseban šarm ima Slovenska plaža, naselje koje se kao jedinstvena cjelina sastoji iz tri dijela – objekata za prijem gostiju, za smještaj, za ishranu i za sport i rekreaciju. Zbog atraktivne lokacije idealno je mjesto za sve generacije, kako za one mlađe koji žele da su blizu gradskog jezgra i popularnih kafića, tako i za porodične ljude sa djecom. Zato u ovom hotelskom kompleksu imaju goste koji im se rado vraćaju. Naselje je kategorisano sa tri zvezdice i ima ukupno 1.015 smještajnih jedinica svih vrsta.

Autor: Branka Pejović