apartmani hrvatska Blog

Nastavak pozitivnih turističkih rezultata… !

 

 

Pesimiste upozoravamo na “uznemirujući sadržaj”…. 🙂

Prema objavljenim službenim podacima za mjesec ožujak, ostvareno je ukupno 247 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 20% te 644 tisuće noćenja što je porast od 21% u odnosu na isti lanjski mjesec.

Od ukupnog broja, strani turisti su ostvarili 177 tisuća dolazaka što je porast od 24% te 458 tisuća noćenja ili 25% više u odnosu na ožujak prošle godine. Domaći turisti bilježe rast od 11% u dolascima i 13% u noćenjima.

Ni najveći optimisti nisu mogli prognozirati dvoznamenkasti rast od preko 20%! Jednom riječju izvrstan rezultat u prva tri mjeseca ove godine ! Naravno trend broja dolazaka i noćenja prati i turističku potrošnju.

Program “Hrvatska 365” daje sve bolje rezultate upravljanja turističkim proizvodom na destinacijama, povezivanje turističkih zajednica, organiziranje manifestacija i događanja na lokalnim razinama koja su itekako interesantna turistima. Svi vjerujemo i želimo da se trend rasta turističkog prometa nastavi i u nadolazećim mjesecima a pogotovo bi bilo odlično da se izbjegne onaj “prazni hod” u srpnju koji nas prati već dugi niz godina.

„Ostvareni rezultati u prva tri mjeseca ove godine dokaz su kako je Hrvatska, kao destinacija, turistima itekako interesantna i izvan glavnog dijela sezone. Vjerujem kako smo na pravom putu i da će turizam u Hrvatskoj u narednim godinama biti snažna cjelogodišnja djelatnost“, zaključio je direktor Ivičić.

Na regionalnoj razini (u ožujku) najbolji rezultati su ostvareni u Istri koja ima rast od 26% u dolascima i 19% u noćenjima. Slijedi Kvarner sa rastom od 15% u dolascima i 21% u noćenjima.

Grad Zagreb zabilježio je rast od 16% u dolascima i 10% u noćenjima. Dubrovačko-neretvanska županija koja ima konstantni rast već duže vrijeme i u ožujku bilježi rast od 20% u dolascima i 24% u noćenjima. Splitsko-dalmatinska županija koja je zadnjih nekoliko godina pravi hit među turistima ostvarila je rast od 22% u dolascima i 29% u noćenjima.

U Zadarskoj županiji ostvareno je 15 tisuća dolazaka u ožujku što je porast od 16%  i čak 46% više u noćenjima. U Šibensko-kninskoj  županiji zabilježeno je 10 tisuća dolazaka (+56%) i porast od 29% u noćenjima. U Ličko-senjskoj ostvareno je 6 tisuća dolazaka – rast od 17%  i 8 tisuća noćenja – rast od 14%.

Sve je u plusu… 🙂

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je ukupno 485 tisuća dolazaka što je porast od 19% te 1,3 milijuna noćenja što je porast od 20% u odnosu na isti period 2014 godine. Dolazak stranih turista u porastu je 24% a rast dolazaka domaćih turista iznosi 9%.

U prva tri mjeseca, na regionalnoj razini ostvareni su sljedeći  (naravno pozitivni) rezultati…. u Istri rast od 18% u dolascima i 15% u noćenjima.

Slijedi grad Zagreb sa rastom od 16% u dolascima i 14% u noćenjima. Kvarner bilježi rast od 20% u dolascima i 24% u noćenjima, Splitsko-dalmatinska županija imala je rast od 24% u dolascima i 34% u noćenjima a Dubrovačko-neretvanska županija zabilježila je 15% više u dolascima i 13% više u noćenjima.

Zadarska županija ostvarila je rast od 17% u dolascima i 35% u noćenjima. Šibensko-kninska bilježi rast od 39% u doslacima i 14% u noćenjima dok je Ličko-senjska ostvarila rast od 41% u dolascima i 39% u noćenjima.

Kad je riječ o tržištima…. u razdoblju od siječnja do ožujka po udjelu u noćenjima su: Austrija +66%, Njemačka +21%, Slovenija +13%, Italija +6% i BiH +11%. Velike (čak bih rekao OGROMNE) poraste u noćenjima bilježimo i na dalekim tržištima kao što je Japan +65%, Koreja +47%, Amerika +52%