apartmani hrvatska Blog

Nakon 5 godina opet pozitivni učinci s talijanskog tržišta !

 

 

Na Jadranu i u Zagrebu lani je ostvareno 73,6 milijuna noćenja, dva posto više nego 2013. Gostiju je bilo 13,05 milijuna ili pet posto više, službeni su podaci sustava turističkih zajednica predstavljeni na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. Stranih je turista bilo 11,7 milijuna, 5,2 posto više nego 2013., a ostvarili su 67 milijuna noćenja, što je povećanje od 2,2 posto.

– Iako je 2014. godina bila vrlo izazovna i zahtjevna, ostvareni su odlični rezultati koji ukazuju na postojanost hrvatskog turističkog sektora. Osobito vesele rezultati pred i posezone jer ukazuju na činjenicu da mjere koje poduzimamo da bi produljili sezonu daju rezultata, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Uspješni blagdani

Usprkos kiši i lošem vremenu usred ljeta, turistička 2014. na istarskom poluotoku ipak je bila mrvicu bolja nego prethodna: ostvarena su 22.100.000 noćenja, jedan posto više nego 2013., a Istru je posjetilo 3.250.000 gostiju, dva posto više nego godinu ranije. Samo za božićne i novogodišnje blagdane u Istru je stiglo 19 tisuća turista koji su ostvarili 70 tisuća noćenja. Hoteli su podbacili za tri posto, kampovi i turistička naselja dva, dok je privatni smještaj u plusu od pet posto, podaci su Turističke zajednice Istarske županije. Većina je hotelijera bila u plusu, no, neki su zabilježili i blage minuse ne samo zbog lošeg vremena, nego i ekonomske, ali i političke krize na nekim emitivnim tržištima.

Osvrnuvši se na proteklu turističku godinu, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kaže da su sva za Istru najznačajnija tržišta, a riječ je o njemačkom, austrijskom, slovenskom i talijanskom, zabilježila pozitivan rezultat.

– Njemačka je u plusu od tri posto, Austrija bilježi četiri, Slovenija i Italija po jedan posto plusa. Za Italiju je važno da je prvi put nakon gotovo pet godina zabilježila plus. Četiri godine je bila u minusu. Ovo je dobar pokazatelj za ovu godinu jer postoje indikacije da se talijansko gospodarstvo oporavlja, pa bi 2015. bolja kada je riječ o rezultatima s talijanskog tržišta. U minusu od čak 18 posto ostala je Rusija zbog poznatih razloga.

Osnovni je razlog pad rublje za 37 posto, ali je smanjena i kupovna moć građana. Drugo, kriza u odnosima s Ukrajinom je definitivno utjecala na noćenja jer je njihov predsjednik svim državnim službama zabranio izlazak iz države. Zbog krize u turističkom sektoru i putničkim agencijama 2013. i 2014., kada se konsolidirao sektor turoperatora, jako ih je puno propalo. Još značajnija je Nizozemska s minusom od šest posto, a ovdje je riječ pretežno o kamping gostima, rekao je Ivošević.

U Plavoj laguni, međutim, turistička 2014., u kojoj je ostvareno 2.250.000 noćenja, bila za nekoliko postotaka slabija nego 2013. i to zbog ruskog tržišta koje je podbacilo, veli Dean Matošević, šef odjela marketinga u ovoj tvrtki. Podbačaj ruskog tržišta zbog tamošnje gospodarske i političke krize s Ukrajinom odrazio se na ukupne brojke: noćenja je bilo manje i u čvrstim objektima i u kampovima. Manjak u čvrstim objektima uzrokovan je izostankom Rusa, dok su kampovi podbacili zbog kiše.

Usko tržište nam je vrlo značajno jer su ti gosti ostvarivali oko 25 posto noćenja u čvrstim objektima, a pad je iznosio gotovo isto toliko, kaže Matošević te dodaje da su Talijani „bili u malom porastu“. Manjak Rusa pak kompenzirali su njemačkim i austrijskim tržištem.

U Plavoj laguni za blagdane je ostvareno 12.607 noćenja i 3.365 dolazaka. Gosti su mahom stigli iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske i Hrvatske, a bili su smješteni u četiri hotela: Laguna Molindrio, Laguna Parentium, Laguna Materada i Laguna Istra. Lani je u istom razdoblju bilo ostvareno 8.500 noćenja jer je Materada bila zatvorena zbog renoviranja, a gosti su bili smješteni u manji, zamjenski hotel. Ipak, ove je godine ostvareno 2.000 noćenje više nego što je uobičajeno, veli Matošević. Hoteli su u siječnju zatvoreni, a otvarat će se ovisno o bukingu.

(Ne)stabilna tržišta

U hotelu Pula lani je ostvareno oko 56 tisuća noćenja, četiri posto više nego 2013., kaže direktor hotela Predrag Melnjak te ističe da je struktura gostiju izmijenjena.

– Zanimljivo je da su se vratili Talijani, kojih gotovo da nije bilo 2013. Najviše je, tradicionalno, bilo Nijemaca i Austrijanaca. Zadovoljni smo rezultatima. Prihodi su dosta povećani zahvaljujući rastu noćenja od četiri posto, iako se zbog povećanja PDV-a na smještaj s 11 na 13 posto dosta toga izgubilo . Blagdani su bili dobri, hotel je bio pun, prodali smo kapacitete puno ranije nego prijašnjih godina, kada se prodavalo “pet do 12”. Rusi nam ne dolaze, oni su sporadični gosti. Zadovoljni smo i bukingom te najavama za 2015., koja će biti barem kao prošla godina, ako ne i bolja. Važno je reći da su nam se vratili individualci, bilo ih je 120 posto više nego 2013, rekao je Melnjak te dodao da se talijansko tržište oporavlja. Istra je, kaže, još uvijek cjenovno puno povoljnija od Italije gdje je, kaže, sve skupo.

Izvor – Autor : glasistre.hr