apartmani hrvatska Blog

Najpopularnije hrvatske destinacije među Nijemcima

 

 

Ovoga petka (26.6.) prvi njemački školarci odlaze na ljetni raspust. Njihovi roditelji su odlazak na ljetni odmor planirali mjesecima ranije – prije posljednjeg zaoštravanja grčke krize. Mijenjaju li sada planove?

Grčki otok Kos je idealna destinacija za Europljane gladne sunca i mora. Pješčane plaže pozivaju na ljenčarenje na suncu i praćakanje u moru, a klimatska tabela obećava u ljetnim mjesecima temperature zraka od 25 do 35 stupnjeva i mora između 21 i 24 stupnja. Ali Kos je samo tri i pol kilometra udaljen od turske obale pa se, kako se proteklih tjedana moglo čuti i čitati u njemačkim medijima, nalazi na ruti izbjeglica iz Sirije i Afganistana. Osim toga, Grčke su ovih dana mediji puni – nadugo i naširoko se razglaba o mogućim scenarijima razvoja krize oko prazne atenske blagajne. Grexit (grčko napuštanje eura), državni bankrot, strah od štrajkova, socijalni nemiri – kontekst u kojemu se spominje Grčka nimalo ne obećava opušteni ljetni odmor. Ne bi li ipak bilo bolje provesti praznike u nekoj drugoj mediteranskoj zemlji, recimo u Hrvatskoj?

“Aktualna diskusija oko grčkih financija i budućnosti u eurozoni nije ništa promijenila na jakom turističkom interesu za ovu zemlju. Nijemci i dalje rado putuju u Grčku i medijski izvještaji ih u tome ne pokolebavaju. To nam dokazuje i broj rezervacija kod njemačkih tur-operatera za ovo ljeto”, kaže na upit DW-a Sibylle Zeuch, glasnogovornica krovne udruge njemačkih tur-operatera DRV (Deutscher Reiseverband): “Prema podacima istraživanja GfK-a (najveći njemački institut za istraživanje tržišta, op.a.), broj rezervacija za ovo ljeto napravljenih između siječnja i svibnja ove godine je na razini prošlogodišnje – u svibnju je čak zabilježen znatan porast.”

Grčka je već godinama jedna od najomiljenijih turističkih destinacija Nijemaca. Nakon male “krize” u njemačko-grčkom turističkom prijateljstvu 2012., Nijemci su se ponovno vratili na grčke plaže. U 2014. godini zabilježen je rekordni posjet njemačkih turista – čak dva i pol milijuna je svoj kraći ili duži odmor provelo u Grčkoj.

Njemački tur-operaterski div DER Touristik (koji pod svojim okriljem ima DER Tour, Meier’s Weltreisen, ADAC Reisen, ITS, Jahn Reisen…) potvrđuje navode DRV-a. Brend menadžer Lothar Münzenthaler tvrdi kako nema naznaka da se njemački turisti boje komplikacija na odmoru u Grčkoj: “Nismo osjetili pad interesa. Osim toga, nemamo ni otkazivanja ili promjena rezervacija za Grčku. Rezervacije za ljetnu sezonu u Grčkoj su kod DER Touristika još u dvoznamenkastom plusu! Posebno se traže grčki otoci Kreta i Rhodos.”

Glasnogovornica DRV-a Sibylle Zeuch odlučno tvrdi kako eventualni izlazak Grčke iz eurozone i uvođenje drahme za njemačke turiste ne bi imao nikakvih negativnih posljedica:

“Cijena turističkog aranžmana se plaća u euru, bez obzira koja valuta važila u zemlji. Turističke usluge poput letova, hotelskih noćenja ili transfera su već kupljene i ugovorima osigurane. Izdaci na samoj destinaciji – poput suvenira ili hrane u tavernama – moći će se platiti gotovinom, ec-karticom ili kreditnom karticom.”

I u DRV-u i u DER-Touristiku ukazuju na to da je prije za očekivati da će si grčki domaćini dati posebno truda zadovoljiti goste jer im je turizam trenutno zadnja slamka spasa. I iako njemački mediji ovih dana izvještavaju o najezdi Grka na banke zbog straha da će iz bankomata uskoro prestati izlaziti novac i o preporukama “stručnjaka” njemačkim turistima da sa sobom na odmor u Grčku ponesu gotovine za tri-četiri dana, njemački tour-operateri ne izdaju nikakva posebna upozorenja za Hellas.

“Nema posebnih ograničenja za turiste pa od nas ne dobivaju ništa drugo nego inače”, kaže Lothar Münzenthaler iz DER Touristika, a Sibylle Zeuch iz DRV-a ukazuje:

“Kao i u svakoj drugoj zemlji – pa i u Njemačkoj – tu i tamo može doći do štrajka ili prosvjeda, ali oni se u pravilu najavljuju tako da tour-operateri mogu organizirati alternative.”

No, unatoč tome što se, očito, ne može očekivati da će njemački gosti masovno u zadnji čas promijeniti svoje planove i Egejsko zamijeniti Jadranskim morem, Hrvatska nema razloga za nezadovoljstvo izgledima za ovu sezonu. Barem kada je riječ o njemačkim gostima. Torsten Schäfer iz Saveza njemačkih turističkih agencija DRV ukazuje na podatak da je do kraja svibnja 2015. broj Nijemaca koji su uplatili ljetni odmor u Hrvatskoj preko njemačkih agencija za 8,6 posto veći nego prošle godine te da je vrijednost kupljenih aranžmana veća za čak 20 posto!

Da je Hrvatska vrlo popularna zemlja za odmor kod Nijemaca potvrđuje i brend menadžer vodeće tur-operaterske grupe na njemačkom tržištu. “Jedinstvena obala, prelijepi gradovi i gostoljubivost su bili i ostali turistički magnet”, kaže Lothar Münzenthaler iz DER Touristika:

“Putovanja u gradove poput Dubrovnika i Splita jednako su omiljena kao i odmor na plaži, obiteljska kampiranja ili boravci u malim obiteljskim hotelima na jednom od otoka netaknute ljepote.” Hrvatska je, zaključuje Münzenthaler, jednako prikladna destinacija i za obitelji i za parove bez djece, kao i za samce.

Interes Nijemaca za Hrvatsku potvrđuju i podaci internetske platforme trivago, turističkog pretraživača za usporedbu cijena hotela koji u svojoj ponudi ima 700.000 hotela i preko 200 booking-stranica. Iako hrvatski hoteli nisu među najposjećenijima u statistikama trivaga, najveći broj interesenata za hrvatske hotele koji posjete trivago dolazi upravo iz Njemačke. Iza nje slijede Italija i Austrija. Najpopularnije hrvatske destinacije na trivagu su Dubrovnik, Split i Poreč, a prosječno turisti iz Njemačke koji uplate hotel preko trivaga ostanu tjedan dana pri čemu na hotelski smještaj u prosjeku potroše 1.577 eura, kako nam je rekao Filip Sturman iz trivaga ponosno ukazavši na činjenicu da je prije dva tjedna trivago krenuo i sa svojom 52. platformom – na hrvatskom jeziku (trivago.hr).

Hrvatskoj, dakle, u nadolazećoj ljetnoj sezone neće trebati “pomoć” Grčke, a što će biti sa sezonom 2016. još je neizvjesno. Grčki hotelijeri već, međutim, kukaju da rezervacije za razdoblje nakon ljeta izostaju. Njima sigurno ne idu u prilog vijesti o natezanju između Bruxellesa i Atene koje ovih dana stižu iz središta Europske unije.