apartmani hrvatska Blog

Najbolja turistička sezona. U 2015. Crnu Goru posjetilo 1,7 miliona turista !

 

 

Crnu Goru je u 2015. godini posjetilo milion i 700 hiljada turista, a promet ostvaren od turizma u prošloj godini iznosio je oko 800 miliona eura. To je danas saopštio ministar turizma i održivog razvoja Crne Gore Branimir Gvozedenović. On je istakao da je prošla godina najbolja turistička sezona ikada u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo održivog razvoja i turizma danas je organizovalo radni doručak za predstavnike medija, kako bi se razgovaralo o prošloj turističkoj sezoni, ali i o planovima za sezonu koja slijedi.

Ministar Branimir Gvozdenović kazao je da je 2015. godina najbolja sezona ikada u Crnoj Gori.

„Prije 2015, to je bila 1986. godina, tada smo imali milion i 200 hiljada gostiju, a prošle godine milion i 700 hiljada gostiju. Promet ostvaren od turizma je oko 800 miliona eura“, kazao je Gvozdenović.

U Crnoj Gori ima 386 hotela. U 2015. godini otvoren je 21 novi turistički objekat sa 428 soba, 245 apartmana i 1.463 ležaja.

„Skoro svakog mjeseca mi otvaramo jednu malu fabriku, a to je hotel, gdje rade određeni ljudi, i to je dobar trend“, rekao je Gvozdenović.

On je istakao da se ovogodišnja turistička sezona već odvija i da postiže dobre rezultate.

„Da bi neko došao u Crnu Goru, ključna je stvar obezbijediti mogućnost lakog i kvalitetnog dolaska u našu zemlju“, rekao je Gvozdenović.

Čelnik Ministarstva turizma je govorio i o planovima za naredni period. Očekivanja su da će i ova sezona biti uspješna kao i prethodna, a plan je da Crnu Goru za deset godina posjeti preko tri miliona turista.

„Plan je smanjiti sezonalnost, treba da radimo na povećanju broja hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori. Da stvaramo nove usluge koje će obezbijediti da potrošnja gostiju u Crnoj Gori bude veća. Moramo obezbijediti bolji vizni režim, to su neki važni prioretiti. Ključna je stvar da imate svoj identitet i jedinstvenu ponudu. Na tome radimo sa punom posvećenošću“, rekao je Gvozdenović.

Plan je da se do 2024. godine izgradi 76 novih hotela sa osam hiljada kreveta.