apartmani hrvatska Blog

Najave sa Njemačkog tržišta za iduću sezonu

 

 

Krajem kalendarske godine uobičajeno svi programi organizatora putovanja u Njemačkoj izlaze na tržište i počinje rani buking. Doznajemo od direktora predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu da je prodaja za Hrvatsku na istoj razini kao i prošle godine u ovom periodu.

– Pojedini turoperatori proširili su ponudu za Hrvatsku, a veseli činjenica da su se javili i neki novi koji do sada nisu imali Hrvatsku u svojoj ponudi. Planirano je i dosta novih letovia za Hrvatsku sa zračnih luka u središtu i na sjeveru Njemačke. Mjesec studeni i prosinac osiguravaju tek nekoliko postotaka ukupnog volumena bukinga tako da je prerano za konkretnije zaključke o trendovima za nadolazeću sezonu. Konkretnije ocjene o trendovima očekuju se krajem siječnja u kojem se realizira veći volumen bukinga u stacionarnim i posebno online agencijama.

Iz godine u godinu, izazov turizma je stvaranje prepoznatljivog proizvoda koji će se razlikovati od konkurencije i koji će biti motivom dolaska gostiju te privući više gostiju u naše destinacije. Isto tako, ključan je i odnos cijene i kvalitete.

Već sada se može poprilično pouzdano znati kada će doći veći broj njemačkih gostiju te kada će se pojaviti takozvani “prazan hod”. U idućoj će godini proljetni školski praznici vezani uz Duhove padati krajem svibnja i trajat će do početka lipnja. U tom periodu od 26. svibnja pa sve do 6. lipnja očekuje se veća navala njemačkih obitelji s djecom. “Prazan hod” ili “rupa” bi se trebala prema svemu sudeći osjetiti u lipnju i prvoj polovici srpnja jer ljetni praznici u nekim njemačkim pokrajinama većinom počinju sredinom srpnja, dok u Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu tek krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza. Tada se i bilježi najveći broj dolazaka njemačkih turista.

– U pokrajini Sjeverna Rajna Westfalija, koja je općenito najjače emitivno tržište unutar i na istoku Njemačke, glavni školski praznici počinju već krajem lipnja i traju do početka kolovoza, tako da će koncentracija praznika u kolovozu biti manja.