apartmani hrvatska Blog

Možemo li nešto naučiti iz iskustva Austrije ?

 

 

Unatoč tomu što ne nudi sunce i more, poznato je da Austrija u turizmu ostvari 2,5 puta veće prihode od Hrvatske. Koja je tajna tog uspješnog rezultata ?

Moglo bi se ukratko reći… Austrijanci su definitivno bolje organizirani i nude atraktivne izvanpansionske sadržaje pa ljetna sezona u planinama traje čak sedam mjeseci !

Interesantan je jedan nedavno prikazan TV prilog u kojem jedan poduzetnik iz Austrije objašnjava kako su napravili atraktivne staze koje je nemoguće obići za jedan godišnji odmor.  Zadovoljan gost vratit će opet kako bi stazu istražio do kraja… Dok se gosti zabavljaju i uživaju, poduzetnik razmišlja o novoj ponudi kojom će privući stalne i nove goste. Detalji, detalji, detalji i stalno osvježavanje ponude… ima smisla zar ne ?

Prije nekoliko dana bio sam na jednoj plaži u blizini Dubrovnika koja je toliko loše organizirana da je to teško opisati riječima !  Što je još interesantnije tako je već duuuuži niz godina i ništa se ne miče s mjesta… Plaža i ambijent je vrhunski ali nedostaju Austrijanci i njihova organizacija.

Sličnih primjera nažalost ima diljem lijepe naše.

Imamo more, prirodne ljepote, urođenu gostoljubivost, kreativne poduzetnike, … ono što koči razvoj valjda će s vremenom “oslabiti i izumrijeti”… ne treba izmišljati toplu vodu… sve se to već negdje događa, samo treba organizirati i prilagoditi…