apartmani hrvatska Blog

Može li socijalni turizam produžiti turističku sezonu?

 

 

Turizam za sve

Prvi je put ovoga ljeta u Hrvatskoj organizirano besplatno ljetovanje za osobe slabijeg imovinskog stanja u sklopu socijalnog i humanitarnog turizma. Udruga Ponte iz Tisnog, osnovana u cilju provođenja takvog vida turizma, smjestila je 12 obitelji kod svojih članova-iznajmljivača u Crikvenici, Tisnom, Srimi i Jezerima.

Obitelji su ljetovale uglavnom u predsezoni, ali i tri u posezoni – ukupno 45 osoba od čega je bilo dvadesetoro djece. Radi se o korisnicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, udruge Betlehem iz Karlovca za maloljetne majke s djecom do jedne godine te udruge Ljubav na djelu iz Zagreba s obiteljima koje imaju maligno oboljelu djecu.

Projekt ‘I ja bi na more’ Udruge Ponte prihvatila je Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ u sklopu Ministarstva socijalne politike i mladih, pa su iznajmljivači osigurali jednotjedni odmor uz osnovne troškove, a ugostitelji uz socijalne cijene. Iako još u povojima u Hrvatskoj, socijalni turizam postaje sve značajniji u svjetskom turizmu, pa je Ministarstvo turizma pripremilo Nacionalni program za socijalni turizam, napravljen na temelju Strategije razvoja turizma do 2020.godine. Radni materijal ovog akcijskog plana, vele u Ministarstvu, poslan je nadležnim tijelima na usuglašavanje te očekuju njegov predstavljanje javnosti početkom listopada.

Pravo na odmor

U dokumentu se navodi da iako socijalni turizam poznat još od 50-ih godina tek se nedavno počelo govoriti jače o njemu u stručnim i znanstvenim krugovima. Naime, postojalo je mišljenje da je turizam luksuz i da je nedostupan onima s niskim dohotkom, invalidnim osobama, mlađima ili starijima, ali prije 20-ak godina se to počelo mijenjati. Zaokret u shvaćanju vidi se u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda u kojoj se određuje da se socijalnim turizmom osigurava svima temeljno ljudsko pravo na odmor i razonodu. ‘Turizam za sve’ u Europskoj uniji provodio se u programu CALYPSO od 2009. do 2013. godine omogućujući društveno ugroženim skupinama odmor izvan glavne turističke sezone kako bi se bolje uklopili u društvo, dok bi se turistička sezona produžila. Strategija razvoja turizma predviđa u Hrvatskoj osnivanje Nacionalne udruge za socijalni turizam i podizanje svijesti o tome u društvu, a korisnici bi bili djeca do 17 godina, mladi od 18 do 25, stariji od 55, invalidne osobe te branitelji i stradalnici Domovinskog rata…

Opširnije : liderpress.hr