apartmani hrvatska Blog

Može li Hrvatska iskoristiti kraj masovnog turizma u Grčkoj ?

 

 

Rat all inclusive resortima i masovnom turizmu u Grčkoj, koji je najavio novi grčki premijer Alexis Tsipras kako bi ojačao lokalnu ekonomiju i povećao prihod od turizma, izazvao je paniku među mnogim igračima u turističkom sektoru, od organizatora putovanja do vlasnika resorta koji bi se uskoro mogli suočiti s većim porezima, ali i migracijama gostiju i investitora u druge destinacije.

Iako priznaju da se radi o kontroverznoj odluci koja će izazvati na otpore raznih lobija, analitičari ističu da je to hrabra odluka koja će Grčku i čitav Mediteran približiti ideji održivog, lifestyle/high value turizma. Također, ideje Tsiprasove ekipe o istjerivanju masovnog turizma iz Grčke neizravno će utjecati i na hrvatski turizam, a hoće li utjecaj imati negativan ili pozitivan učinak na hrvatsku ekonomiju ovisit će o brzini provedbe reformi u turističkom sektoru, koje je hrvatska Vlada pokrenula. Godišnji prihod grčkih all inclusive resorta iznosi oko 2 milijarde eura, što je jedna šestina ukupnog turističkog prihoda, a u Grčkoj posluje nekoliko stotina all inclusive hotela.

Prodaja aranžmana u koji je uključeno sve, od puta zrakoplovom do kave, pogoduje turistima manje platežne moći koji unaprijed mogu isplanirati troškove, no istodobno pati lokalna ekonomija, jer ti turisti ne posjećuju restorane, kafiće, suvenirnice, muzeje…U tim uvjetima ne može se razvijati kulturni, gastro, cikloturizam, odnosno sve niše koje garantiraju kvalitetniji turistički proizvod i veći turistički prihod. Zbog svega toga, hrvatska turistička politika ne potiče all inclusive koncept, koji u Hrvatskoj čini tek dio ponude unatoč učestalim zahtjevima turoperatora. “Treba podržati odluku grčke Vlade koja više ne želi razvijati masovni jeftini turizam, već lifestyle turizam koji jača konkurentnost čitave Europe u privlačenju gostiju s dalekih tržišta. Ta strateška odluka donosi dodanu vrijednost grčkom turizmu, što je dragocjeno zemlji koja mora vraćati velike dugove”, smatra analitičar Miro Dragičević, koji smatra da Hrvatska od toga može imati samo koristi, jer se podiže kvaliteta turizma cijele regije.

Naime, iako Grčka ima tri puta više hotela od Hrvatske, upravo zbog prirode all inclusive ponude, hotelski sektor ukupnom turističkom prihodu pridonosi mnogo manje nego u Hrvatskoj. Industrija se trenutno najviše boji većeg poreza koji najavljuje Tsipras, s obzirom da organizatori putovanja imaju potpisane ugovore s grčkim hotelima i resortima, u nekim slučajevima i dugoročne. Teret eventualnog povećanja poreza koji se najavljuje podnijet će tako turoperateri i hoteli. Najave zabrane prodaje javnog zemljišta za gradnju hotelskih all inclusive resorta napravit će rošade i u investicijskoj politici. Dugoročno, industrija se pribojava odljeva gostiju, ali i investitora u Tursku i Egipat, s obzirom na veliku popularnost all inclusive koncepta.

Izvor : poslovni.hr