apartmani hrvatska Blog

Medulin želi prestići Dubrovnik po broju noćenja

 

 

Više od 2,4 milijuna noćenja ostvareno je u devet mjeseci na Medulinskoj rivijeri, što je povećanje od 5% u odnosu na lani. Rekord je to kojim se jučer pred novinarima pohvalio direktor Turističke zajednice općine Medulin Aldo Dobrovac. Medulin opasno puše za vratom trećeplasiranom Dubrovniku, koji je u osam mjeseci imao nešto više od 2,3 milijuna noćenja. Dobrovac kaže da im je cilj prestići Dubrovnik, čime bi ljestvica vodećih po broju noćenja u potpunosti pripala Istri, budući da su prva dva mjesta rezervirana za Rovinj i Poreč.

Medulin je i od istarskih turističkih perjanica zapravo bolji jer ostvaruje daleko najviše noćenja s obzirom na broj stanovnika. U osam je mjeseci ta općina zabilježila 319 noćenja po glavi stanovnika, dok je, na primjer, Rovinj imao 191 noćenje, Poreč 147, a četvrtoplasirani Dubrovnik svega 54.

Najveće povećanje broja noćenja na Medulinskoj rivijeri, čak 27%, bilježe hoteli, slijede apart-hoteli i turistička naselja s plusom od 9% te privatni smještaj koji je u pozitivi 2%. Jedini koji, prema podacima Dobrovca, imaju negativni trend su kampovi. Oni u devet mjeseci bilježe minus od 2%.

Ključnim elementom za tako dobru turističku sezonu Dobrovac vidi u renoviranju hotela Belvedere i brendiranju cjelokupne hotelske ponude, koja je Medulin pretvorila u destinaciju s četiri zvjezdice. Ništa manje bitno nije ni veliko povećanje gostiju iz Velike Britanije, koji u Medulinu ostvare nevjerojatnih 35% svih noćenja. Britanaca je u ovoj godini bilo čak 41% više nego lani, te su u odnosu na prošlu godinu ostvarili čak 24 tisuće noćenja više.

Kraljević se pohvalila da polovica svih britanskih gostiju u Istri odsjeda u Arenaturistovim objektima. Na pitanje je li to slučajnost ili su se s namjerom orijentirali na britansko tržište, odgovara da nema govora o slučajnosti, već je to plod njihove suradnje s velikim turoperatorima, a u prilog im ide i što niskotarifne aviokompanije uvode sve više novih linija iz Velike Britanije u Pulu.

Problem ruskih gostiju je, što se vidi i na ovom primjeru s britanskim gostima, prevladan. “Svi istarski hotelijeri su očito na vrijeme prepoznali problem koji će nastati nestankom ruskih gostiju pa su se okrenuli drugim tržištima. Time smo nadoknadili rupu od pola milijuna noćenja koja je nastala nedolaskom Rusa”, istaknula je Kraljević.

Iako bi odlične brojke s Medulinske rivijere mogle nekoga i uljuljkati, prostora za napredak još uvijek ima. “U privatnom smještaju imamo možda i najveće šanse za poboljšanje. Ovog trenutka na području općine egzistira oko 1.500 iznajmljivača s gotovo deset tisuća kreveta. Stalno raste broj iznajmljivača zbog čega su neki nezadovoljni jer smatraju da je tržište prezasićeno. S druge strane, u TZ-u mislimo da bi privatni iznajmljivači trebali raditi na kvaliteti. Pokazalo se da objekti koji su kvalitetniji imaju puno bolju popunjenost. Imamo primjere gdje gosti po nekoliko puta dolaze na ljetovanje kod iste obitelji te su postali u neku ruku prijatelji. To je ono što razlikuje privatni smještaj od hotelskog – on može biti personaliziran. Valja stalno pratiti i svjetske trendove, ne mogu se više iznajmljivati apartmani s namještajem starim 40 godina”, upozorava Dobrovac.