apartmani hrvatska Blog

Mamula će biti atrakcija za mještane i turiste !

 

 

Čitajte najnovije vijesti iz turizma na našem blogu….

Kako je već poznato, švajcarski “Orascom”  je 23. februara sklopio ugovor sa Vladom o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Ipak, “zeleno svjetlo” na već sklopljeni ugovor daje Skupština Crne Gore a nakon toga “Orascom”, koji se obavezao da će uložiti 15 miliona eura, može poćeti sa izradom glavnog projekta i planovima.

Omar Farid iz Oracoma izjavio je da su već krenuli sa ispitivanjem terena na Mamuli i da su oformili tim koji će dati savjete za rekonstrukciju tvrđave.

Između ostalog dodao je : “Postoje striktni rokovi, koje moramo da ispoštujemo. Moramo da uradimo glavni projekat za šest mjeseci i projekat konzervacije tvrđave, za što ćemo zatražiti dozvolu Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Nakon toga objavićemo tender za prikupljanje ponuda za građevinske radove. Jer, za 18 mjeseci treba da završimo rekonstrukciju”.

Investitor odnosno Oracom se obavezao da će se prema ovom ostrvu i tvrđavi ophoditi kao prema kulturnom i istorijskom dobru, jer ono je čitavih 150 godina na kapiji Boke. Austrougarska tvrđava Mamula je služila za njenu odbranu, ali je i bila kazamat hiljadama rodoljuba. U “Orascomu” ne žele da povrijede emocije stanovnika ovog kraja i da oskrnave ostrvo, uvjerava Farid.

Ključna stvar u cijelom projektu jeste da Mamula bude otvorena cijele godine kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste. Uložićemo puno sredstava u restauraciju tvrđave, u istorijsko očuvanje arhitektonskog naslijeđa i napravićemo jednsteni mali muzej, koji će pričati priču o Mamuli. Istovremeno ćemo nastojati da maksimalno zaštitimo životnu sredinu i da sve funkcioniše na održiv način” izjavio je Farid.

“Smataramo da će Mamula biti jedinstvena i dodatno vrijedna turistička ponuda Boke Kotorske i Crne Gore. Ona će predstavljati ulaz za ostale projekte i sigurno će privlačiti različiti spektar turista. 

Na pitanje kako će biti riješena infrastruktura, u “Orascomu”, kažu da će struju sprovoditi podvodnim kablom sa Luštice, odnosno od tvrđave Arza, a da će imati zatvoreni sistem odvođenja otpadnih voda.

Biće izgrađen hotel sa 23 sobe, spa centar, 4 restorana, pristanište, mali trgovački centar i svakako muzej, poručuju iz “Orascoma”. Posebno ih raduje što je splasnulo početno nerazumjevanje stanovništva oko zakupa ostrva.

“Znam da je bilo dosta protivljenja našem projektu, ali sve je bilo rezultat nerazumjevanja. Ključno je da Mamula bude dostupna građanima preko cijele godine, da očuvamo i obnovimo staru tvrđavu, napravimo muzej i stvorimo novu extra atraktivnu turističku ponudu”, zaključuje Farid.