apartmani hrvatska Blog

Kruzeri u Kotoru: Grad sve puniji, turisti sve zahtjevniji

 

 

Kotor se prošle godine sa kruzera iskrcalo pola miliona turista – broj gotovo jednak broju stanovnika Crne Gore, dok najave za ovu sezonu govore o novom rekordu. Izuzetan uspjeh Luke Kotor, međutim, ima i drugu stranu: zbog neodrživog razvoja ovog turističkog segmenta, ugrožena je svakodnevica mještana, a turisti imaju primjedbe na raznovrsnost izletničke ponude tokom njihovog jednodnevnog boravka u Boki.

Kotor ovih dana odzvanja jezicima svijeta, a mnogi koji ga jednom upoznaju, ponovo mu se vraćaju. Tako i par iz Kanade koji srećemo u obilasku Starog grada.

“Ovo je treći put da smo u Kotoru, obišli smo baziliku Sv. Tripuna, popeli se do Gospe od zdravlja, i sada želimo da obiđemo Pomorski muzej”, kažu gosti iz Kalgarija.

Kotorani su zadovoljni što će ovo biti rekordna godina po broju od oko 480 uplovljenja kruzera i sezoni koja će trajati devet mjeseci, sve do početka decembra.

“Prema informacijama iz Luke Kotor, imaćemo preko pola miliona putnika i preko 200.000 članova posade”, najavljuje Mirza Krcić iz Turističke organizacije Kotor.

Ipak, priča o najvažnijoj kruzing destinaciji u Crnoj Gori nije potpuno uspješna sve dok se Kotoranima ne obezbijedi normalan život u danima kada saobraćajna gužva blokira svakodnevicu grada. Jer, ovdje u jednom danu bude i do sedam uplovljenja kruzera, a često se i do 10.000 putnika iskrca na tako malom prostoru.

“Ove godine će prosječno Kotor posjetiti oko 2.000 gostiju sa kruzera. A to je dva i po puta više nego što Stari Kotor ima stanovnika”, slikovito ukazuje prof.Milenko Pasinović.

I dok se čeka na početak izgradnje pothodnika koji bi omogućio deblokadu jedine gradske saobraćajnice između rive i Starog grada, oni koji se raduju dolasku kruzera su vlasnici suvenirnica kojih je na desetine po starom kotorskom gradu…

Opširnije : volimpodgoricu.me